3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Asırlık Rize takıları yeniden

Yaklaşık bir asır önce Rize’de imal edilerek dünyanın dört bir yanına dağıtılan fakat son 50 yıldır yok olmaya yüz tutan Rize takıları genç girişimciler tarafından yeniden canlandırılıyor.


Rizeli altın imalatçısı Baki Fil, son yıllarda yok olmaya yüz tutan Rize takılarını yeniden altın piyasasına soktuklarını belirtti. Rize takılarının, asırlar önce Rum ustalar tarafından geliştirilerek Türk ustalara öğretildiğini ve asırlarca imalatı yapılan bu takıların dünyanın dört bir yanında alıcı bulduğunu kaydeden Baki Fil, “Bolşevik isyanıyla birlikte bölgemizi etkileyen siyasi hareketlerle birlikte ilimizdeki altın işlemeciliğinde gerilemeler oldu.

Hasır kemer ve bileklik işlemeciliği bölgemizde ilk kez Rize’de yapılırken zamanla Rize’de yok olarak çevre illere kaymıştı. Rize’de önemli bir yeri olan altın işlemeciliği zamanla yok oldu. Biz Cloves Gold olarak yaptığımız çalışma ile 13 adet ürünü tespit ederek üretimine başladık.

Üç yıldır yürüttüğümüz çalışma ile asırlık Rize takılarını yeniden altın piyasasına soktuk. Yurt içinde ve yurt dışında fuarlara katılıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışına mal gönderiyoruz. Rize Takılarını geçmişte olduğu gibi gönümüzde de tercih edilir ürün haline geldik” diye konuştu.
Baki Fil, siparişlere cevap verebilmek için sürekli kapasite artırımına gittiklerini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 19:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?