30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Ata'nın gelişinin 86. yıldönümü

ATATÜRK’ÜN RİZE’YE GELİŞİNİN 86. YIL DÖNÜMÜ

Atatürk’ün Rize’yi ziyaretinin 86. yıl dönümü dolayısıyla Rize’de törenler düzenlendi.

Atatürk’ün Rize’yi ziyaretinin 86. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen program kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, bürokratlar, askerler ve vatandaşlar katıldı.

Törende öğrenciler tarafından günün anlam ve önemiyle ilgili şiirler okundu. Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmayı ise Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptı. Bakırcı, konuşmasında Rizeliler’in her zaman milli mücadeleye destek verdiğini hatırlatarak, “Rizeliler, milli mücadelenin başlangıcından itibaren Mustafa Kemal paşa ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sürekli yanında yer almış, Rize ve çevresinde milli mücadelenin başarıya ulaşması için ordularımızı desteklemiştir. Rizeliler denizden karaya tüm cephelerde, nice Dursun Kaptan ve İpsiz Receplerle, kafile kafile gitmiş ve kahramanlıklar göstermiştir. Milletin maddi ve manevi olarak tüm varlığı ile çalışması sonucunda zafer kazanılmıştır. Milli mücadelenin kazanılmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife hanımı ve yakın arkadaşlarını alarak ‘o Karadeniz uşağını’ ziyaret etmek için 17 eylül 1924 yılında Hamidiye Kravüzörü ile ilimize gelerek şeref vermişlerdir. Vali, kumandanlar ve halk denizden, motorlarla ve kayıklarla, karadan ise silahlar ve horonlarla Reisicumhuru büyük bir coşkuyla karşılamışlardır. Ulu önder eşi Latife hanım ile birlikte, şu anda müze olarak kullanılan, Mataracı Ailesi'ne ait evde misafir edilmişlerdir” dedi.

Bakırcı konuşmasında ayrıca Atatürk’ün Nutuk isimli kitabında yer alan “Karadeniz uşağı vatanın bekası için her yerde vardır. Yemen’de de vardır, Huş Kalesi’nde de vardır. Özellikle Sakarya ve Çanakkale’de de vardır” sözlerini hatırlattı.

Bakırcı’nın konuşmasının ardından, Atatürk’ün karşılandığı gün gibi halk oyunları ekipleri tarafından horon oynandı. Daha sonra katılımcılar tarafından, Atatürk’ün Rize’yi ziyareti sırasında konakladığı daha sonra müzeye çevrilen Mataracı Konağı gezildi. Burada Atatürk konulu fotoğraf gösterisi sunumu yapıldı.

ATATÜRK’ÜN RİZE’YE GELİŞİNİN 86. YIL DÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2010 Cuma 12:18:05
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 18:21:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?