3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Ayder Yaylası betona boğuluyor

Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden Ayder Yaylası, artan beton yapılaşmanın tehdidi altında bulunuyor.


Dünyada korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olan ve aynı zamanda SİT ve Milli Parklar Sınırları içerisinde bulunan Ayder Yaylası'nda artan beton yapılaşma turizmi olumsuz etkiliyor.

Çamlıhemşin Bağımsız Belediye Başkanı İdris Melek, yıllardır süregelen yanlış uygulamalardan dolayı Ayder'in bugünkü istenmeyen görüntüye dönüştüğünü belirterek kaçak yapılanmanın önünü keseceklerini belirtti.


Çarpık ve düzensiz, doğaya uygun olmayan yapılaşmaya izin vermeyeceklerini anlatan Melek, şöyle konuştu: "Bu çarpık yapılaşmaya göz yumarsak altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olacağız ve yakında Ayder diye bir yer kalmayacak. Bunun için çarpık yapılaşmaya 'dur' diyeceğiz ve planlı, programlı bir şekilde daha güzel bir Ayder için çalışacağız. Biz ikinci yolu tercih ediyoruz."


Kaçak yapılara asla izin vermeyeceklerini anlatan Melek, sözlerine şöyle devam etti: "Kaçak yapılara izin vermek kısa vadede üç ya da beş vatandaşımızın birkaç yıllık çıkarlarını korur ancak uzun vadede bizzat o kaçak yapıyı yapan insanlarımızın da zararına olur.

Bir anlamda kendi ayaklarına kurşun sıkmaları anlamını taşıyor."
Koruma amaçlı imar planı uygulamasında sona gelindiğini dile getiren Melek, şunları söyledi:

"Bunu vatandaşlarımızla da tartışmaya açacağız. Onlarında düşüncelerini aldıktan sonra onaylayacağımız koruma amaçlı imar planını Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na göndereceğiz. Kurulun onayından sonra Ayder ve çevresindeki bütün yapılaşmaları yasal bir statüye kavuşturacağız. Ayder'i ilgili tüm kurum ve vatandaşlarımızın desteğiyle kurtaracağız."
 

İha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 15:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?