8
Mayıs
2024
Çarşamba
RİZE

Bakan Babacan'dan Kıbrıs isyanı

Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği (AB) Başmüzakerecisi Ali Babacan, Rize'de katıldığı bir konferansta, 30 yıllık Kıbrıs sorununun müzakere sürecinde önlerine engel olarak çıkartılmasını adil bulmadığını söyledi. 

Tatil amaçlı ailesiyle birlikte Rize'ye gelen Devlet Bakanı Ali Babacan, Rize'de ilk olarak Rize Valisi Enver Salihoğlu'nu makamında ziyaret etti. Babacan daha sonra, Rize Belediye Başkanlığı ve AK Parti Rize İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Babacan beraberindekilerle birlikte Rize Ziraat Botanik Bahçesi'ni gezerek burada Rize Simidi yiyerek Rize Çayı içti. Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, burada Babacan'a kemençe hediye etti. Bakan Babacan, kemençeyi çalmakta bir hayli zorlandı. Babacan daha sonra, AK Parti Rize İl Teşkilatı tarafından Rize Dedeman Otel'de düzenlenen "Türkiye ekonomisinde güncel gelişmeler ve AB süreci" konulu konferansa katıldı. Burada konuşan Babacan, AB yolunda atılan adımların taviz olarak değerlendirilmesini eleştirerek, "Bir çok reform gerçekleştirdik. Bu reformlar, Kopenhag Kriterleri çerçevesinde gerçekleştirilen reformlardır. Bazıları bu reformları taviz diye anladı ve taviz diye sundu. Halbuki biz, daha özgür bir Türkiye'nin, insan haklarına daha çok saygı duyulan bir Türkiye'nin kendi vatandaşlarımız açısından bir taviz değil çok büyük bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Bazıları bunu taviz olarak değerlendirebilir. Ama halkımızın geniş kesimlerin çok büyük kazanımıdır bu" diye konuştu. 

Kıbrıs sorununun, müzakere sürecinde önlerine engel olarak çıkartılmasının adil olmadığını söyleyen Babacan, "Nedir? Bir Kıbrıs sorunu vardır. Olabilir. Başka ülkelerinde başka sorunları olmuş. Kıbrıs politikamız çok açıktır. Kıbrıs'la ilgili limanlar konusu var. Biz, kesinlikle tek taraflı olarak böyle bir şey yapılamaz diyoruz. Ancak ve ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerindeki ambargoların söz verildiği gibi, AB ülkelerinin bize söz verdiği gibi, kaldırılması sonucunda belki bir şeyler yapabileceğimizi söylüyoruz. Bu müzakerelerin ilerleyişini etkilememesi gereken bir konudur. Müzakere süreci, tek olarak değerlendirilmesi gereken bir süreç. Müktesebatın yerine getirilmesiyle ilgili bir süreç. Biz Kıbrıs için, kalını, nihai ve kapsamlı bir çözüm istiyoruz. Annan Planı ile denedik, uğraştık, Güney Tarafı reddetti. Ama bu demek değildir ki çözümden vazgeçtik, bu iş böyle ilelebet devam etsin. Biz, her zaman çözüm için bir adım önde olacağız. Asla masadan kalkan taraf olmayacağız. Bunu defalarca söylüyoruz. Öte yandan, Kıbrıs gibi 30 yıldır devam eden bir sorunun, yeni başlayan müzakere sürecinin önüne engel olarak getirilmesinin adil olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Babacan ve ailesi daha sonra, dinlenmek için Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ne bağlı Ayder Yaylası'na çıktı.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2006 Perşembe 02:22:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?