3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Bilgisizlik karacaları annesiz bıraktı

Rize'de annelerini kaybettikleri sanılan üç yavru karaca köylüler tarafından Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne teslim edildi.


Rize'nin Ardeşen İlçesi Tunca Beldesi'nde vatandaşlar tarafından bulunan bir tanesi yaralı üç karaca yavrusu Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bırakıldı. 20 gün önce aynı anneden doğdukları tahmin edilen karaca yavrularından bir tanesinin kulakları bulunmuyor. Yavru karacanın kulaklarının başka bir yaban hayvanı tarafından yenildiği düşünülüyor. Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nde bakım altına alınan yavru karacalardan iki tanesi bir süre sonra doğal yaşam alanına bırakılacak. Kulakları kopan yavru karaca isi duyma yeteneğini tamamen kaybettiği için bir hayvanat bahçesine teslim edilecek.


Yavru karacalar doğal yaşam alanlarında anneleriyle birlikte olmasa da çevrelerindeki çocukların ve yetişkinlerin ilgisinden bir hayli memnun gibi görünüyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, uyarıda bulunarak yaralı olmayan karacalara dokunulmamasını isteyerek, "Karacalar doğum yaptıklarında yavrularını yalayarak temizler ve kendi kokularını onlara aktarırlar. Bu aşamadan sonra yavrularını ortalama 50 metre mesafeden izleyerek takip ederler. Yavrularına yaklaşmazlar. Vatandaşlarımız anneleri tarafından uzaktan izlenen bu yavru karacaların annelerini kaybettiğini düşünerek alıp bize getiriyor.

Bu yavrulara insan kokusu bir kez bulaştı mı anneleri bir daha onlara yaklaşmıyor. Bu nedenle vatandaşlarımızdan yaralı bulmadıkları sürece karacalara dokunmamalarını, onları kendi yaşam alanlarından uzaklaştırmamalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 13:02:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?