30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Böyle olur Rizeli'nin eylemi

Rize'nin İkizdere İlçesinde düzenlenmek istenen ÇED Bilgilendirme toplantısı ilginç bir çevreci protestosuna sahne oldu.

 İkizdere İlçesi Cimil köyünde bir firma tarafından yapılmak istenen 75 mgw gücündeki Arı1 ve Arı2 isimli Hidroelektrik Santralleri'nin Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporu bilgilendirme toplantısı için köy sakinleri İkizdere ilçe merkezinde bulunan Talip Kahraman Kültür Merkezi'ne davet edildi. Toplantıya katılan firma yetkilileri, ÇED uzmanları ve Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir salonda yerlerini aldı. Dinleyici olarak davet edilen köy sakinlerinden hiç biri toplantıya katılmadı.

Salona girmeyen Cimilliler bina dışında toplanarak açtıkları dövizlerle köylerinde yapılmak istenen santrallerin çevreye zarar vereceği gerekçesiyle protesto gösterisi yaptı. Çevreci protestocular, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinde döviz bulunan maketlerini omuzlarına almaları dikkat çekti. Çevreciler, bu yöntemle Başbakanı da protestolarına ortak etti.

Üç mahalleden oluşan Cimil Köyü ve Cimil Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına basın açıklaması yapan Alaattin Demircioğlu, protestolarının kesinlikle siyasi bir amaç taşımadığını belirterek, şunları söyledi:

"Arı1 ve Arı2 HES projelerini ve ÇED dosyasını hazırlayan şirketin bu çalışması, bölgeyi doğru dürüst incelemeden ve gerekli hassasiyeti göstermeden yalnızca göz boyamak evrak vermek için hazırlanmış ucuz bir çalışmadır. Böyle bir öneri ne akla ne bilime ne de insafa sığar. Yaz ve güz aylarında derelerde oldukça azalan su miktarı köylerimize yetmezken, bir de suyun önü kesilerek santrale aktarılması bu köydeki hayatı tamamen yok eder. Köylüleri göçe zorlar. Sayın Başbakanımıza sesleniyorum. Bu vadinin yok olmasına müsaade etmeyin. Çevremizi, turizme, hayvancılık ve organik tarıma kazandıralım. Bu vadiyi turizm cenneti yapalım. İnsanımıza iş ve aş kazandırılsın."

Demircioğlu, ayrıca yüklenici firma tarafından iki bin üstünde olan köy nüfuslarının 158 civarında gösterildiğini, bu rakamın gerçeği yansıtmadığını dile getirerek protesto gösterisine bile köylerinden bu rakamların çok çok üstünde kişinin katıldığını belirtti.

Cimil köyü sakinleri ÇED Bilgilendirme toplantısına katılmayınca, firma yetkilileri ve diğer görevliler katılım olmadığı yönünde tutanak tutarak salondan ayrılmak zorunda kaldı.

Yaklaşık 500 kişilik grup daha sonra slogan atarak İkizdere şehir merkezinden geçip protestolarını tamamladılar.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2010 Cuma 17:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?