3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Bu av değil katliam

SABİT KUŞ TUZAKLARI DOĞAYI TEHDİT EDİYOR

Sabit ağ kurup kendi haline bırakan sorumsuz avcıların tuzağına düşen yırtıcı kuşlar, düştükleri ağda günlerce kalarak, açlıktan çırpına çırpına ölüyor.

Rize’de sorumsuz avcılar yüzünden yırtıcı kuş katliamı yaşanıyor. Kurulması suç olan sabit kuş ağlarını hayvanların göç sahası üzerinde konuşlandıran sorumsuz avcıların tuzağına düşen birçok atmaca, baykuş ve yaban kuşunun takıldıkları ağlarda açlıktan günlerce can çekişerek çırpına çırpına öldükleri belirtildi.

Pazar ilçesi eski Kesikköprü Köyü Muhtarı Halim Demircioğlu, bu tür ağların kurulmasının yasak olduğunu belirterek, “Kimse yasak dinlemiyor. Avlanma sertifikası bulunan avcılar ağı kurar ve gün içinde kontrolünü yapıp kaldırır. Bunun dışında sabit ağ kurup yanından ayrılmak suçtur. Eskiden jandarma kontrol eder bu ağları koparırdı. Şimdilerde kimsenin ilgilendiği yok. Bölgede bu sabit ağlardan yüzlerce var” diye konuştu.

Sadece kendisinin onlarca ağa takılıp ölmüş kuş türüne rastladığını söyleyen Demircioğlu, “Bazen yarasa, bazen karakuş ve çokça da atmacaya rastladım. Yakalanıp çırpına çırpına ölüyor hayvanlar. Bundan daha büyük sorumsuzluk olamaz. Bu sabit ağlar resmen doğadaki kuşların katliamına neden oluyor. Yetkililerin bu durumu tespit edip hayvanların ölümüne neden olan bu tuzakları kuranlar hakkında yasal işlem yapması gerekir. Başka türlü önü alınamaz. Çünkü şu anda bölgede çok sayıda bu sabit ağ tuzaklarından bulunuyor ve her an canlıların yaşamını tehdit etmeye devam ediyor” dedi.

SABİT KUŞ TUZAKLARI DOĞAYI TEHDİT EDİYOR
SABİT KUŞ TUZAKLARI DOĞAYI TEHDİT EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 15:34:02
Güncelleme :2 Kasım 2009 Pazartesi 17:33:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?