2
Mayıs
2024
Perşembe
RİZE

'Can suyu' kuruyor!

Doğal sit alanı ilan edilmesine rağmen hidroelektrik santrallerin elektrik üretimine başladığı Rize’nin İkizdere Vadisi’nde, dere suyu tünellere alınınca su seviyesi azaldı, ‘can suyu’ krizi baş gösterdi. İkizdere Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Köseoğlu, önceki hafta bölgeyi ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na konuyu aktardı.

Son verilere göre 32 HES projesinin yapımının planlandığı 78 kilometrelik vadide, bugüne kadar dört santral faaliyete geçti. Bu santrallerde elektrik üretimine başlanmasıyla regülatör sahalarında tünele alınan dere suyu, yaklaşık 6 ila 8.5 kilometre sonra yeniden dere yatağına bırakıldı. HES’in tünele alıp bıraktığı suyu bir kaç kilometre sonra faaliyetteki diğer santral tünele aldı, sonra da dereye bıraktı.

Doğayı yok edecek

Dere suyunun tünele alındığı bölgelerde, yıllık ortalama debisi saniyede 27.6 metreküp olan İkizdere deresine ‘can suyu’ olarak sadece 2.8 metreküp su bırakılması, yöreye can veren dereyi kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

İkizdere’de yaşayanlar, dereye bırakılan az miktardaki suyun canlı yaşamı yok edeceğini belirterek tepki gösterirken, İkizdere Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Köseoğlu da, 1-2 megavatlık küçük HES projelerinin büyük zarar verdiğini ve dereye bırakılan can suyunun çok yetersiz olduğunu savundu.
Köseoğlu, “Biz dünya genelinde kabul edilen değerde su bırakılmasını istiyoruz. Umarım başarırız ve çevremizi bir nebze olsun koruruz” dedi.

Debi yüzde 30’a çıkmalı

Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı ve İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi de, derelerde can suyu miktarının 10 teneke su ile başladığını hatırlattı, verilen mücadele sonucu 2 bin 800 litreye çıktığını söyledi. Ekşi, debinin en az yüzde 30’una çıkarılması gerektiğini savundu.

DHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2013 Çarşamba 09:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?