3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Çay Ekicileri Kooperatifi'nde usulsüzlük iddiası

Rize Çay Ekicileri Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Fırat, kooperatif başkanı Selim Metin başkanlığındaki yönetimin zararlı gübreyi yüksek fiyatla üreticiye satarak, üreticinin maddi zarar uğratıldığını iddia etti.

Rize Çay Ekicileri Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Fırat, Selim Metin başkanlığındaki yönetimin zararlı gübreyi yüksek fiyatlarla çay üreticisine sattığını iddia ederek, üreticinin maddi ve ürün kaybı olarak zarara uğratıldığını belirtti.

Fırat, kooperatife ait arazilerin çok cüzi miktarlarla satıldığını da ileri sürerek, "Geçtiğimiz yıl kooperatif tarafından çay üreticilerine satılan gübrenin çay tarımı için elverişsiz olduğu ve ürün kaybına yol açtığı tespit edilmiştir. Kooperatifin satın aldığı gübreyi kar elde etmeden ortaklarına satması gerekirken, tonu 220 milyon liraya alınan gübre 380 milyon liraya satılmıştır.

Bu gübrenin farklı firmalar tarafından çok daha ucuz fiyatlara satıldığını öğrendik. Bunun yanında kooperatif yönetimi 16 bin otağının fikrini almadan, kooperatife ait arazileri satışa çıkartmıştır. Şehir merkezinde sahil yolu üzerinde bulunan 2 bin 700 metre karelik arazi 900 milyar gibi gülünç bir rakama satılmıştır. Bu arazinin değeri 4 trilyon lira civarındadır. Kooperatif yönetimini ortaklarına ve kamuoyuna hesap vermeye davet ediyorum" dedi.

Rize Çay Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Metin ise hakkındaki iddialarla ilgili olarak, "Ben yaptığım herşeyi belgelerle açıklamaya hazırım. Korkacak, gizlenecek ve hesabını veremeyeceğim hiçbir şey yoktur. Konuyla ilgili müfettiş incelemesinden geçiyoruz. En yakın zamanda cevabımı belgelerle vereceğim" diye konuştu.
Metin hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçundan Rize Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.
Yaklaşık 16 bin ortağı bulunan kooperatif, çay üreticisinin ÇAYKUR'a sattığı çay karşılığında ödenmesi gereken paradan yapılan kesintilerle, giderlerini karşılayarak faaliyetlerini sürdürüyor.

http://www.karadenizhaber.com/bolgehaber.htm
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:13
Güncelleme :13 Ocak 2004 Salı 13:48:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?