30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Çay fiyatı memnun etmedi

ÇAY FİYATI ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in 1 kilo yaş çay yaprağı için açıkladığı toplam 1 TL'lik fiyat çay üreticisini memnun etmedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geçimini çay tarımından sağlayan 200 bin yaş çay üreticisinin merakla beklediği 2010 yılı yaş çay taban fiyatı, üreticiyi memnun etmedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından Çaykur Genel Müdürlüğü'nde açıklanan kilogram başına 88.5 kuruş taban ve 11.5 kuruş destekleme primi üreticilerin tepkisine neden oldu.

Rize Çay Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Mavi fiyatı düşük bulduklarını belirterek, "Bize 1.25 kuruş fiyat verileceği söylenmişti. Bu açıklanan rakam 1 kilo yaş çay yaprağının üretim maliyetini karşılamıyor. Fiyatta destekleme primi de çok düşük kaldı. Desteklemenin Çaykur'a hiçbir zararı yok. Bu kadar vergi veriyoruz. Karşılığında bunu hak etmiyoruz" dedi.

Yılın ilk hasadını gerçekleştirip topladıkları çayları çay alım noktalarında satmaya çalışan birçok üretici fiyat artışını çalışırken öğrendi. Toplam 1 TL'lik fiyatı muhabirlerden öğrenen bir üretici tepki göstererek, "Başbakan 8 yıl önce çay 1 TL olmalı demişti. Aradan 8 yıl geçti 1 TL oldu. Hiç vermeseydi bari. Biz bu rakamı kabul etmiyoruz. Bu ürünümüzün karşılığı değil. Gündelikçi ücreti bu yıl 80 TL oldu. Bu fiyat üreticiyi mağdur eder" diye konuştu.

ÇAY FİYATI ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 17:56:01
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 18:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?