3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Çay fiyatlarına protesto

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan bugün 2009 yılı yaş çay alım fiyatlarını az bulan bir grup Çaykur Genel Müdürlüğü önünde protesto gösterisi yaparken, çay üreticileri açıklanan fiyatın kendilerini tatmin etmediğini belirtti.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından Rize'de Çaykur Genel Müdürlüğü'nde 2009 yılı yaş çay alım fiyatları açıklandı. Primlerle birlikte kilogram başına 90,5 kuruş olarak açıklanan fiyatı düşük bulan Rize Çay Üreticileri Dayanışma Derneği'nden bir grup Çaykur önünde protesto etti.

Dernek üyelerinin siyah bir hasta sedyesi üzerine koydukları çay fidanıyla yaptığı gösteride açıklanan fiyat protesto edildi. Dernek Başkanı Mustafa Mavi, açıklanan fiyatla Rizeliyle adeta alay edildiğini ve bu fiyatın çayı öldürdüğünü söyledi. Mavi, bu rakamın Rizeliyi göçe zorlayacağını iddia etti. Protestocu grup daha sonra polis tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.


Protesto gösterisinin bitirilmesinin ardından Çaykur Genel Müdürlüğü'nden çıkan Bakan Eker, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Doğu illerinden yapılan sınır ticaretinin geliştirilmesi amacıyla 50 bin dolara kadar gümrüksüz ithalat yapılmasıyla uygulamanın çayı da kapsayıp kapsamayacağıyla ilgili soruya Bakan Eker, bu konuyla ilgili olarak Bakanlığa henüz bir şey gelmediğini belirtti.


Bakan Eker, gazetecilerin 'gübre fiyatlarının artış gösterdiği bir dönemde çaya verilen fiyatın düşük olup olmadığıyla ilgili olarak da "Gübre fiyatları artmadı, azaldı. Yanlış biliyorsunuz" diye cevaplandırdı.
Öte yandan Bakan Eker, Rize'de akşam 16.00'a kadar olan programlarını iptal ederek karayoluyla Trabzon'a hareket etti.
Çay üreticisi vatandaşlar da açıklanan fiyatın kendilerini tatmin etmediğini belirterek 1 liranın üzerinde bir fiyat beklediklerini ifade ettiler.

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 14:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?