3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Çay kanunu masaya yatırıldı

ÇAY KANUNU MASAYA YATIRILDI

Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği tarafından düzenlenen çay panelinde "Çay kanunu taslağı" masaya yatırıldı.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde gerçekleşen "Çay Paneli'ne" ev sahipliğini Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği yaptı. Kurulması planlanan Çay Borsası'nın alt yapısı olarak hazırlanan Çay Kanunu taslağının tartışıldığı panele sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, müstahsil ve üretici temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Çay Kanunu Taslağı konusunda katılımcıları bilgilendirerek soruları cevapladı. Erdoğan 2 milyar dolar işlem hacmine ulaşan Türk çay sektörünün bir kanun ile düzene sokulmasının şart olduğunu belirterek, ''Günümüzde piyasanın yüzde 55-60'ı ÇAYKUR, yüzde 40-45'i de özel sektörün elinde bulunuyor. Ancak son yıllarda hem ÇAYKUR hem de özel sektörün ürettiği çayın kalitesi düştü ve pazarlama sorunu ortaya çıkmaya başladı. Bu sorunları çözmek için bir şeyler

yapılması gerekiyordu. Bunun için çalışmalara başladık. Çeşitli kurumlardan oluşan 20 kişilik ekiple bir kanun taslağı oluşturduk. Oluşturduğumuz kanun taslağını görüş almak üzere 2 bin 200 kurum ve kuruluşa gönderdik. Şu ana kadar 100 civarında geri dönüş oldu. Ayrıca ben de 80'in üzerinde bilgilendirme toplantısına katıldım. Böylece oluşturduğumuz kanun taslağına son şeklini vermeye çalışıyoruz." Şeklinde konuştu.

Erdoğan, oluşturulacak çay borsasında ÇAYKUR'un zarar görmesini istemeyeceklerini dile getirerek, ''Eğer böyle bir sarar olacaksa ÇAYKUR'un borsa sistemi içinde olmasını biz de istemeyiz. Ancak sektörü temsil edecek ve sorunların çözme amacını taşıyan böyle bir yapıda sektörün lokomotifi olan ÇAYKUR'un da sistemin bir yerinde olması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

ÇAY KANUNU MASAYA YATIRILDI
ÇAY KANUNU MASAYA YATIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 16:02:00
Güncelleme :12 Aralık 2009 Cumartesi 19:24:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?