3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Çay Konseyi'nde gergin toplantı

Ulusal Çay Konseyi’nin 2. Genel Kurul Toplantısı bugün yapıldı. Gergin geçen toplantıya ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı temsilcisi katılmadı. Toplantı sırasında gazeteciler salondan çıkartılarak toplantıya alınmadılar.


Toplantı sonrası basın açıklaması düzenleyen AK Parti Rize Milletvekili, Ulusal Çay Konseyi Başkanı Aile Bayramoğlu, toplantının içeriği hakkında bilgiler verdi. 2011 yılında Emita Borsası’nın hayata geçirileceğini açıklayan Bayramoğlu, “Bu toplantıda temel olarak başta 2009 senesi içerisindeki sürgünde çayla ilgili gelişmeler, yaş çayın yapraktan markete karar olan dönemi içindeki çalışmalar ve bunun düzene girmesi. Markalaşma, kendisini gösterebilme, içerde denetleme ve düzenlemenin beklenen düzeyle ulaşmasındaki çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Önümüzdeki süreç içerisinde bizleri bekleyen yoğun çalışmalar arasında Emita Borsası gelmektedir. Emita Borsası konusunda ortak kanaat oluşmuştur. En kısa zamanda hayata geçirilmesinde gereken çalışmaların yapılması böylelikle hem üretici açısından hem özel sektör hem de ÇAYKUR açısından son derece önemli olduğu ortak karardır. Temel hedef nasip olursa 2011 yılında 2. dönem sürgün süreci içerisinde hukuki ve diğer alt yapı çalışmaları bitirilerek bundan böyle Emita Borsası aracılığı ile üretilen çayların satışını sağlamaktır” dedi.


Çay Emita Borsası’nın bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ifade eden Bayramoğlu, “Emita Borsası’nın detayları da vardır. Ortak havuz sistemi kurularak ihracat mekanizmasının oluşturulması, arz talep dengesinin değerlendirilmesi, çay plantasyonlarının ruhsatlandırılmasını yani kota sistemlerini içeren Çay Kanunu’nun da bu süre içerisindeki çıkartılması söz konusudur. Bu yönde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam edecektir. Bu konsorsiyum hem çay üreticisine hem de bölge ekonomisine yarayacaktır” diye konuştu. Bayramoğlu, ayrıca yönetimde yeni görev dağılımı yapıldığını yeniden başkan seçildiğini belirtti.

PALİÇ'DEN SERT AÇIKLAMALAR
Bayramoğlu karşısında aday olup kazanamayan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, toplantı sonrası sert açıklamalarda bulundu. Paliç, açıklamalarında endişelerinde haklı olduğunun ortaya çıktığını belirterek “Benim Ulusal Çay Konseyi ile ilgili endişelerim gerçekleşti. ÇAYKUR Genel Müdürü’nün baskı altında olduğunu biliyorduk. Bu toplantıya katılmaması bu endişelerimizi de haklı çıkarttı. Bizim ÇAYKUR Genel Müdürü’nü konsey başkanlığına önermemiz, kendisi burada olmadığı için kabul görmedi. Bunun üzerine halkımıza söz verdiğim gibi aday oldum.

Bana öneriler ikinci başkanlığı kabul etmedim. Yapılan seçime Genel Müdür katılmadı. Bakanlık temsilcisi de vekaleten birisini gönderdi. Önemli olan benim kazanıp kazanmamam değil endişelerimi halkımız ile paylaşmamdı. Bu toplantıdan sonra endişelerim daha fazla artmıştır. İlerde vatandaşa sanki peşin para ödenecekmiş gibi Emita Borsası adı altında parlak fikirler ortaya atılıyor. Bana göre ÇAYKUR kuşatma altına alınmıştır” şeklinde konuştu.


“ÇAYKUR’u gelecekte endişeli günler bekliyor” diyen Paliç “ÇAYKUR’a dokunmadan yapılacak her şeyi kabul ediyorum. Yine konsey içerisinde olacağız. Olumlu şeylere hep ‘evet’ diyeceğiz. Olumsuz şeyleri her zaman halkımda paylaşacağım. Endişem ÇAYKUR’un kuşatılmasıdır. ÇAYKUR’un bu borsanın dışında bırakılmasını istiyorum. ÇAYKUR’un borsaya dahil olması zorunlu olmasın. İsterse katılsın diyorum. Eğer özel sektörü iyileştireceksek elimizden geleni yaparız. Endişelerimde yanılmadım. Bundan sonrada gördüğüm tüm endişelerimi halkımızla paylaşacağım” açıklamasını yaptı.

İha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 16:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?