9
Mayıs
2024
Perşembe
RİZE

Çay müzesi kurulacak

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize'de çayın dünü ve bugününü anlatan çay müzesi oluşturacaklarını söyledi.

Yüce, Taşlıdere Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Çay Fabrikası bünyesinde, Türkiye'ye giriş sürecinden itibaren çayın ekim, dikim ve kesim evrelerinin de yer alacağı bir müze kurmayı planladıklarını belirtti.

Projelendirme aşaması tamamlanan çay müzesinin yapımına üçüncü sürgün sonrası başlayacaklarını ifade eden Yüce, “Çayın dünü ve bugününü anlatan geniş kapsamlı bir çay müzesi oluşturmayı planlıyoruz. Amacımız çayı en ince ayrıntısına kadar tüketiciye anlatabilmektir” dedi.

Çayın Türkiye'de gelişmesinde büyük emeği olan Zihni Derin'i de müzede oluşturacakları bir köşeyle ziyaretçilere tanıtacaklarını bildiren Yüce, şunları kaydetti:

“Çay üretiminin evrelerini, maketlerle ve eski zamanlardan kalan dokümanlarla anlatacağız. Müzede ÇAYKUR'un bugüne kadar piyasaya sürdüğü çay paketlerini, ÇAYKUR'a ait fabrikalarda geçmiş yıllarda kullanılan makineleri sergileyeceğiz.

Ayrıca çay bahçelerinin oluşumu, çayın ekim, dikim ve kesim evreleri için müzede bir bölüm oluşturacağız. Çay Araştırma Enstitüsünün bugüne kadar yapmış olduğu araştırma ve incelemelerin sonuçlarının belgelerini de sergileyeceğiz. Ziyaretçiler, hazırlayacağımız 15 dakikalık filmle çayın bütün evrelerini izleme imkanına sahip olacak.”
aa
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 12:23:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?