8
Mayıs
2024
Çarşamba
RİZE

Çayda düşük rekolte beklentisi

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Mayıs ayı içerisinde Rize'de yaşanan don olayının çayda rekolteyi düşüreceğini söyledi. 

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Mayıs ayı içerisinde Rize'de yaşanan don olayının yaş çay üretimini olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, "Mayıs ayı başlarında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin bir hayli altına düştü. Soğuk sebebiyle yeşermeye başlayan çay filizlerinde yanma oldu. Bu yanmanın her ne kadar kendini telafi edeceği söylendiyse de, rekolte de düşmeye yol açacaktır. Yaşanan bu olay bu yıl ki üretimimizi yüzde 30 oranında düşürecektir. Yılda ortama 1 milyon 200 ton yaş çay yaprağı üretilirken bu yıl bu rakamın 900 bin tona düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. 

Yaş çay fiyatının da halen açıklanmadığını hatırlatan Paliç, "Yaş çay fiyatı belirlenirken, bu yıl doğal nedenlerle yaşanan bu olumsuzluğun hesaba katılması gerekmektedir. Fiyat belirlenirken üreticinin uğraşacağı zarar hesaba katılmalıdır. Bu nedenle bizim hesaplarımıza göre belirlenecek fiyatın kilogram başına 850 Kuruş'un altında olmaması gerekiyor" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 17:17:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?