5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Çayeli Bakır kapılarını gazetecilere açtı

Rize'nin Çayeli ilçesi Madenli beldesinde faaliyette bulunan ve bir Kanada firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmesi kapılarını gazetecilere açtı.

Türkiye'nin en büyük maden tesislerinden biri olan son teknoloji ile faaliyet gösteren Çayeli Bakır İşletmesi, Rize ve Artvin'de görev yapan gazetecilere gezdirilerek işletme hakkında bilgi verildi. Sabah saatlerinde başlayan gezide ilk olarak gazetecilere maden işletmesi hakkında bilgi verilirken, gezi daha sonra yerden 560 metre derinlikte bulunan maden sahasında devam etti.

Madende çalışan uzman mühendisler tarafından gazetecilere verilen brifingde, Çayeli Bakır İşletmesi'ndeki ilk faaliyetin 1990 yılında başladığı, ilk ticari faaliyetin ise 1994 yılında gerçekleştirildiği belirtildi. İnmet isimli bir Kanada firması tarafından hisselerinin 1995 yılında yüzde 45, 2004 yılında da tamamının satın alındığı işletmenin yıllık 1 milyon ton cevher üretme kapasitesine sahip olduğu dile getirilerek, işletmede yılda ortalama 150 bin ton yüzde 25 tenörlü bakır ve 70 bin ton da yüzde 50 tenörlü çinko üretildiği ifade edildi. İhracatta sektör bazında Türkiye ikincisi olan Çayeli Bakır İşletmesi'nin 486 çalışanı ile Ankara ve Rize Limanı'nda iki iş yerine sahip olduğu kaydedilerek, işletmenin bölgeye toplam ekonomik katkısının 85,6 milyon dolar civarında olduğu anlatıldı.

Ayrıca, işletmenin ilgili güvenlik, sağlık ve çevre mevzuatlarına uyularak ve bu konularda düzenlenmiş herhangi bir mevzuatın bulunmadığı durumlarda bile madencilik sanayi için tespit edilmiş sorumlu çevresel uygulama
standartlarına sıkı sıkıya bağlı faaliyette bulunduğu ifade edildi.

Brifingin ardından gazeteciler gruplar halinde yerin 560 metre altına indirilerek maden sahasında gezdirildi. Gezi sırasında İlhan Türkmen, Bedri Kazancı ve Osman Yazıcı isimli uzmanlar tarafından gazetecilere bilgi verildi. Yerin 560 metre altında işletme tarafından kurulan küçük kentte, tamirhane, yemekhane, internet odaları, revirler ve çalışma ofisleri bulunuyor. Madende riskli bölgelere insan sokulmadan bakır ve çinko cevherlerinin uzaktan kumandalı dev iş makineleri ile alınması dikkat çekerken, çalışanların can güvenliğini sağlamak için ileri teknoloji ürünü erken uyarı ve güvenlik sistemlerinin bulunduğu gözlendi.

Gezi sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Çayeli Bakır İşletmesi Genel Müdürü John W. Sander, işletmede bin kilogram cevherden sadece 1 gram altın çıktığını ve kayda değer olmadığı için altın ayrışımı yapmadıklarını söyledi. Sander ayrıca Artvin'de bulunan Murgul Bakır İşletmeleri ile birleşmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 16:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali baz IP: 85.106.138.xxx Tarih : 19.12.2007 19:02:03

işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ve özellikle teknoloji bakımından türkiyedeki en güvenli ve en önemli bir madenimizdir