30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Çayeli'nde şarbon paniği

RİZE’DE ŞARBON PANİĞİ

Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesine bağlı Topkaya mahallesinde görülen Şarbon (Antraks) hastalığı nedeniyle köy karantinaya alındı. Şarbon hastalığının belirtileri görülen mahallede 50 büyük baş olmak üzere 40 küçük baş hayvana doz aşısı yapıldı.

Yaklaşık 3 ay önce şarbon paniğinin yaşandığı Topkaya mahallesi yine şarbon tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Şarbon şüphesi, veterinerin "Hayvanı gömün" uyarısını dinlemeyerek, hastalıklı hayvanını kesip köy halkına da dağıtan Hızır Şeker isimli vatandaşın ahırında çıktı. Yine bir hayvanın telef olduğu ahırda yapılan incelemelerde şarbon bulgusuna rastlanılarak köy karantina altına alındı.

Konuyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü`nden edinilen bilgiye göre, olayın müdürlüklerine bilgi verilmesinin ardından, Çayeli Toplum Sağlığı Merkezi sağlık personelleri tarafından olay yerine gidilerek yöre halkında herhangi bir hastalık belirtisinin olup olmadığının kontrol edildiği ve köy sakinlerinde herhangi bir hastalık belirtisine rastlanmadığı öğrenildi. Ayrıca ölü hayvanla teması olan vatandaşların Aile hekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı tarafından da kontrollerinin yapıldığı ve sonucun negatif çıktığı belirtildi.

Öte yandan köyde havyan giriş çıkışlarının ve kesiminin yasaklanmasının, kurban bayramında köy sakinlerini endişelendirdiği, bazı vatandaşların ne olursa olsun kurbanını keseceklerini belirtti.

Yaklaşık 3 ay önce yine aynı köyde, hastalıklı bir hayvanın kesilerek etinin dağıtılması sonucu 71 yaşındaki Bekir Mertoğlu şarbon teşhisiyle hayatını kaybetmiş, bir çok kişi de şarbon şüphesi ile tedavi altına alınmıştı. Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada kesilen hayvanın etinden alınan bulgularda ve ölen kişinin testlerinde yapılan incelemeler sonucunda şarbon virüsüne rastlanmadığı belirtilmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2010 Cuma 14:10:05
Güncelleme :12 Kasım 2010 Cuma 14:20:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?