5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Çaykur kapasite artıracak

ÇAYKUR KAPASİTE ARTIRACAK

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur olarak işleme kapasitelerini artıracaklarını belirterek, Güneydoğu bölgesinin damak tadına hitap edecek Seylan tipi yeni bir çayın üretim hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Müdürlük binasında bir basın toplantısı düzenledi. 2011 yılı yaş çay alımları ile ilgili bilgi veren Sütlüoğlu, Çaykur olarak önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi düşündükleri projelerden bahsetti.

Sütlüoğlu, Çaykur olarak full kapasite ile çay almaya ve işlemeye devam ettiklerini belirterek, yaşanan izdihamın bir süre daha devam edeceğini hatırlattı, üreticilerden biraz daha sabretmelerini istedi. Mayıs ayı içerisinde 35 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını anlatan Sütlüoğlu, şöyle konuştu: "Bunun bedeli 9 Haziran tarihine kadar üreticilerimize ödendi. Çaykur olarak tüm fabrikalarımız full kapasite ile çalışıyor. En üst seviyede çay almaya ve işlemeye devam ediyoruz. Bugün itibari ile üreticimizden

189 bin 546 kilo yaş çay yaprağı aldık. Yaş çayın bu yıl ilk kez tüm bölgelerde aynı anda toplama olgunluğuna ulaşması hasat süresini uzattı. Üreticilerimiz 34 gündür çay topluyor. Bu nedenle sabırsızlıklar başladı. Ancak, bunun ötesinde yapabileceğimiz bir şey yok. İşleyemeyeceğimiz çayı alıp dökemeyiz. Bu bize Allah'ın bir lütfu. Bu hepimizin zararına olur. Üreticilerimizden biraz daha sabretmelerini istiyoruz."

GÜNEYDOĞU BÖLGESİNE ÖZEL ÇAY

Genel Müdür Sütlüoğlu, Çaykur'un işleme kapasitesini artıracaklarını belirterek, bunun için çalışma başlattıklarını hem mevcut fabrikaların kapasitelerinin artırımını hem de yeni fabrika inşalarının gündemlerinde olduğunu söyledi.

Sütlüoğlu, Güneydoğu insanının damak tadına uygun Seylan tipi çay imalatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi: "Güneydoğu bölgesindeki insanlarımızın damak tadına uygun bir çay üretimi yapmamız gerekiyor. Bu alanda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için stizel sistem üretim yapan fabrikalara ihtiyacımız var. Güneydoğu Bölgemizde Seylan tipi çaylara alışmış 15 milyon insan var. 50-60 bin tonluk bir pazar var. Bizim o bölgemize çay satabilmemiz için o bölgede oluşan damak

tadına uygun çay yapmamız gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor."

Organik çaya geçiş projesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hemşin ilçemizde bir pilot çalışma yaptık. Maalesef öncesinde çok ilmi çalışmalar yapılmadı. Organik gübre üzerinde ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda üniversiteler ve TÜBİTAK ile işbirliği içerisindeyiz. Çay da en yararlı olacak organik gübrenin formülasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bunu tamamladığımızda hedefimiz tüm çaylık alanlarda organiğe geçmektir. Gübre ile organiğe geçtiğimizde toprak

kimyasal gübreden kurtulmuş olacak. 3 yıl içerisinde geçmişte olduğu gibi bölgemizde yetişen tüm ürünler organik olmuş olacak. O eski leziz meyve ve sebzelerimiz tekrar geri gelecek."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2011 Cuma 16:44:04
Güncelleme :25 Haziran 2011 Cumartesi 17:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?