8
Mayıs
2024
Çarşamba
RİZE

ÇAYSİAD: TMO çay alımı da yapsın

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, çaydaki arz fazlasının, sanayiciyi ve çiftçiyi mağdur ettiğini belirterek, "TMO fındıkta olduğu gibi çayda da alım yapmalı" önerisinde bulundu. 

Konuyla ilgili olarak bugün bir açıklama yapan Üstün, yurda kaçak sokulan çayların bozduğu dengeyi devletin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eliyle müdahale yaparak düzeltmesini istedi. Sektörde 20 yıllık mazisi bulunan özel sektörün, üreticinin ürettiği yaş çay yaprağının yarıya yakın kısmını aldığını ancak pazarlama sıkıntısı nedeniyle içine düştüğü maddi çıkmaz yüzünden borçlarını ödeyemediğini söyleyen Rahmi Üstün, "Devletin, bir anlamda sınırlarda ve kapılarda tam olarak sağlayamadığı kontrol nedeniyle meydana gelen kaçakçılığın faturasını kuru çay üreten sanayici ve dolayısıyla da üretici ödemektedir. Dışarıdan giren 40 bin tonluk kaçak çay, sektörde bir o kadar üretim fazlasının sanayicinin elinde kalmasına neden olmaktadır. Özel sektörün ürettiği 100-110 bin ton civarındaki çayın 40-50 bin tonluk kısmı, kaçak çay nedeniyle arz fazlası olarak ortada durmaktadır. Bu miktarı devletin TMO eliyle alması yaklaşık 200 trilyon liralık bir kaynak gerektirecektir. Özel sektöre bu şekilde bir kaynak aktarımıyla, üreticiye de olan borçların ödenmesi de sağlanacaktır. Aksi takdirde üretici alacakları sorunu bir kangren olarak ortada duracak, belki kısa bir süre sonra çayın yüzde 50'sini işleyen fabrikalar birer birer kapanacaktır" dedi. 

Bu durumun yaş çay yaprağının geçmişte olduğu gibi denize dökülmesine neden olabileceğini ifade eden Rahmi Üstün, "TMO müdahaleci kimliğini kullanarak, özel sektörden kuru çay alımını mutlaka yapmalı. Bu çaylar başta askeriye olmak üzere toplu tüketim yapan kamu kurum ve kuruluşlarına, öğrenci yurtlarına verilebilir. Bu alımın yapılması halinde, Çaykur'da dahil olmak üzere sanayiciler, üreticiler, ihracatçılar, hatta tüketiciler bile rahatlayacaktır" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 14:50:02
Güncelleme :17 Ekim 2006 Salı 20:20:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?