30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Çevreci köylüler toplantı bastı

ÇEVRECİ KÖYLÜLER ÇED TOPLANTISINI BASTI

Rize'nin Güneysu ilçesi Gürgen köyünde bugün düzenlenen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) toplantısı çevreci köylüler tarafından basıldı.

Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Başköy'de yapımına başlanılan Han Gürgen Regülatörü ve HES Projesi kapsamında ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Başköy İlköğretim Okulu'nda düzenlenen toplantıda yüklenici firma Gürgen Enerji Üretim ve Dağıtım A.Ş. yetkilileri ile Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri köy sakinlerini proje ve çevreye olan etkileri hakkında bilgilendirmek istedi.

İlköğretim Okulu salonunda gerçekleştirilen toplantının hemen başında okul öğrencileri dersten çıkarak İstiklal Marşı okumaya başladı. Toplantıya katılan konuşmacılar ve dinleyiciler de ayağa kalkarak İstiklal Marşı'na eşlik etti.

Toplantının başlamasının ardından bir grup Başköylü salona girerek, salonda bulunan dinleyicilerin kendi köylerinden olmadığını belirterek toplantının hükmü bulunmadığını belirtti. Salona giren Başköylüler ile Rize İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir arasında tartışma yaşandı. Köy sakinleri salonda bulunan kişilere nereli olduklarını sordular. Salonda bulunan kişilerden bir bölümünün İstanbul, bir bölümünün Ankara'dan gelen firma temsilcileri olduğu anlaşıldı. Salonda gerginlik artınca Rize İl Çevre

ve Orman Müdürü Sabit Kandemir jandarmadan yardım istedi.

Başköylüler'in büyük bölümü toplantıya katılmazken, köy sakinlerinden toplantıya katılan iki kişi ile diğer köy sakinleri arasında tartışma çıktı. Tartışmayı Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucusu İstanbul Barosu avukatlarından Remzi Kazmaz engelledi. Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan da yaptığı açıklamada, halkın katılımı sağlanamayan toplantının geçerliliği bulunmadığını belirtti.

Başköylüler adına bir basın açıklaması yapan Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı İsmail Kalender, köylerinde HES istemediklerini belirterek, köy sakinlerinin katılmadığı bu ÇED Toplantısı'nın bir hükmü olmadığını, firma yetkililerinin kendi elemanları ile gerçekleştirdiği bu toplantı ile düzenlenecek tutanağın geçersiz olacağını söyledi.

Kandemir yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: "Projelerin ÇED sürecinde yapılmaya çalışılan bilgilendirme toplantılarının bizzat proje sahipleri tarafından yapılması, bu toplantıların kendi reklamlarını yapma ve vatandaşa şirin görünmekten başka bir amacı yoktur. Derelerin korunması adına avlanan alabalık başına 750 TL ceza kesenler şimdi derelerdeki alabalıkların yanında tüm canlıları yok etmek için projeler üretiyor. Bütün ağaçlar yok olduğunda, tüm dereler kuruduğunda paraları kaybedilen bu değerleri

geri getirmeye yetecek mi?"

ÇEVRECİ KÖYLÜLER ÇED TOPLANTISINI BASTI
ÇEVRECİ KÖYLÜLER ÇED TOPLANTISINI BASTI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 18:15:03
Güncelleme :5 Mart 2010 Cuma 18:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?