30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Çevreciler çıldırdı

ÇEVRECİLER ÇILDIRDI

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesinde çok sayıda çevreci, SİT kanununda değişiklik yapmaya yönelik çalışmaları çığlık atarak protesto etti.

SİT uygulamalarını, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alarak Orman Bakanlığı'na vermesini öngören kanun değişikliği çalışmaları Rize'de protesto edildi. Rize'de yapımı devam eden hidroelektrik projelerine karşı çıkan çok sayıda çevreci, Çamlıhemşin İlçe merkezinde toplandı. Trabzon, Gümüşhane, Trabzon, Artvin ve İzmir'den de katılımların olduğu çevreciler pankart açarak Ayder Yaylası Yolu üzerinde bulunan bir kemer köprünün üzerinde toplandı.

SİT TARTIŞMASI

Çevreciler basın açıklamasına hazırlandığı sırada, bölgenin SİT alanı olarak kalmasını isteyen çevreciler ile bölgenin SİT kapsamından çıkarılmasını isteyen köylüler arasında tartışma yaşandı. Köy sakinleri, çevrecilerin bölgede yaşamadıklarını belirterek SİT kararından dolayı arazilerinde mezar bile kazamadıklarını dile getirip sorunun çözümü için yetkililere seslendi. Bu arada gruplar karşılıklı olarak birbirini yuhaladı. Polisin müdahalesi olayın büyümesini önledi.

Çevreciler adına bir basın açıklaması yapan Fırtına Vadisi Girişimi Sözcüsü Avukat Yakup Şefik Okumuşoğlu, HES projelerinin doğayı yok ettiğini belirterek, "Toplam bin 760 adet HES ile 8 bin 800 km boyunca derelerimiz yamaçlardan akıtacaklar. Toplam 880 km2 genişliğinde dağlık ve ormanlık alanı yok edecekler. 2 bin 200 metreden başlayıp denize kadar vadilerimizi yıkacak ve bizim de seyirci kalacağımızı zannedecekler. Siz yaşama hükmedemezsiniz" dedi.

VATAN HAİNİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Okumuşoğlu, yaşamı savunma hakkı vatan hainliğiyse vatan haini olmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu güne kadar vatan haini dediniz, bu güne kadar çevrecinin daniskası dediniz, terörist dediniz, doğal gazcı dediniz, kötü niyetli dediniz sustuk. Artık susmayacağız. Yaşamı soykırıma uğratan icraatlarınız canımız tak etti" diye konuştu.

Fırtına'yı savunduk, İkizdere'yi savunduk, Fındıklı'yı savunduk, Maçahel'i, Papart'ı savunduklarını anlatan Okumuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu vadiler yaşam! Biz yaşamı savunduk. Siz her zaman yıkımı savundunuz. Biz hak dedikçe siz bizi vatan haini ilan ettiniz. Yaşamı savunmak vatan hainliği ise biz vatan hainiyiz. Vatan haini olmaya da devam edeceğiz."

SLOGAN ATARAK YÜRÜDÜLER

Okumuşoğlu, konuşmasında, "Bozuk tasarılarınızdan umarız vazgeçersiniz çünkü artık biz sözün bittiği yerdeyiz" ifadelerini kullandı. Bundan sonra artık konuşmayacaklarını belirten Okumuşoğlu, şunları söyledi: "Bundan sonra siz yaşamın kendisi ile yüzleşeceksiniz. Sizi her gittiğiniz yerde kurdun, kuşun böceğin sesi ile karşılayacağız. Size artık insan icadı seslerle seslenmeyeceğiz."

Çevreciler daha sonra slogan atarak ilçe merkezine yürüdü.

Eyleme destek verenler arasında; Derelerin Kardeşliği Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Çamlıhemşin Bağımsız Belediye Başkanı İdris Melek, Doğa Derneği Başkanı Güven Eker de yer aldı.

ÇEVRECİLER ÇILDIRDI
ÇEVRECİLER ÇILDIRDI
ÇEVRECİLER ÇILDIRDI
ÇEVRECİLER ÇILDIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2010 Cumartesi 14:49:05
Güncelleme :21 Kasım 2010 Pazar 00:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?