30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Dağcılara çığ uyarısı!

DOĞU KARADENİZ'DE DAĞCILARA ÇIĞ UYARISI

Doğu Karadeniz’in yüksek yaylalarında karların erimeye başladığı bu mevsimde çığ riski olan ortamlardan uzak kalınması gerektiği belirtildi.

Doğu Karadeniz Doğa Sporları Kulübü (DOKADAK) Başkanı Sabri Aslışen, ''Doğu Karadeniz'in özellikle yüksek bölgelerindeki yaylalarında ve mezralarında karların erimeye başladığı mevsime girdik. Dağcılar çığ riski olan ortamlardan muhakkak uzak kalmalı'' dedi.

Aslışen, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda ani değişen hava koşulları ve küresel ısınmanın etkisiyle çığ tehlikesinin kat kat arttığını belirtti. Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda 25 Ocak'ta çığ düşmesi sonucu 10 dağcının yaşamını yitirdiğini hatırlatan Aslışen, ''Bu tür üzücü olayların yaşanmaması için karla kaplı dağ ve yüksek yaylalara düzenlenen günübirlik gezi veya kamp faaliyetleri, muhakkak dağcılık eğitimi almış kişilerle birlikte yapılmalıdır. Ayrıca yapılacak faaliyet öncesi, faaliyet yeri ve katılan kişi sayısı o bölgedeki Kaymakamlık ya da Jandarma Komutanlığı'na bildirilmelidir. Böylece olası durumlarda yer tespitinin yapılması ve olay mahalline daha çabuk ulaşılması sağlanmış olacaktır'' dedi.

Doğu Karadeniz'de karların erimeye başladığını kaydeden Aslışen, şu uyarılarda bulundu:

''Doğu Karadeniz'in özellikle yüksek yaylarında karların erimeye başladığı mevsime girdik. Çığ riski olan ortamlardan muhakkak uzak kalınmalı, daha önce çığ oluşan yerlerden geçme zorunluluğu doğduğu an muhakkak birer kişi olacak şekilde kontrollü geçilmelidir. Çığ bölgesi riski olan yerlerde sessizliğin korunması gerektiği unutulmamalı. Karlı alanda yürüyecekler için havanın ısınmadığı, kar tabakasının sert olduğu zaman tercih edilmelidir.''

DOĞU KARADENİZ'DE DAĞCILARA ÇIĞ UYARISI
DOĞU KARADENİZ'DE DAĞCILARA ÇIĞ UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2010 Cumartesi 10:40:04
Güncelleme :20 Şubat 2010 Cumartesi 10:48:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?