3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Dalgıçlar kurtarma sürecini anlattı

Gümüşhaneli işadamı Faruk Aydın'ı aracı ile düştüğü, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Torul Baraj Gölü'nden çıkartma çalışmalarına katılan Rizeli dalgıçlar, bilinçsizce yapılan çalışmaların kurtarma sürecini uzattığını ileri sürdüler.


Gümüşhane'nin Torul İlçesi'nde 23 Ağustos tarihinde aracı ile Torul Baraj Gölü'ne düşen ve olaydan 7 gün sonra 67 metre derinlikten ölü olarak çıkartılan iş adamı Faruk Aydın'ın çıkartma çalışmalarını katılan Karadeniz Dalgıçları Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Doktor Burak Çakıroğlu, yaptığı açıklamada, uyarılara rağmen yapılan bilinçsizce çalışmaların kurtarma sürecini uzattığını ileri sürdü. Çakıroğlu açıklamasında, "Yapay göllerdeki 67 metre göl ve irtifa dalışı teknik olarak deniz dalışlarından daha
zor bir dalıştır.

Su ısısı 10-12 derecedir. Görüş yok denecek kadar azdır. Bu tip dalışlar son derece zor dalışlardır. Bizim dışımızda orada kurtarma çalışması yapan ekipler sürenin kısıtlı oluşundan dolayı bağımsız olarak çalışmalarına başladı. Biz onlara şunu ifade etmiştik. Kesinlikle burası çok derin, burada aracın kesinlikle çekilerek çıkarılması gerektiğini ifade etmiştik. Aracın yüzdürülerek kıyıya alınması gerektiğini veya merhumun içeriden araç parçalanarak alınması gerektiğini söylemiştik.

Bu ekiplerin yaptıkları çalışmalarla aracı çekme sonucunda aracın yerinden hareket ettiğini daha sonraki dalışlarımızda tespit ettik ve araç kayboldu. Araç kaybolduğu gibi orada ki şamandıralarımız da kayboldu" dedi.


Cesedin Deniz Kuvvetleri'ne Bağlı Su Altı Kurtarma Komutanlığı'na bağlı dalgıçlar ile ortaklaşa yürüttükleri çalışma sonucunda çıkartıldığını belirten Çakıroğluş, "Bizim dalışlarımızla birlikte yapılan keşif dalışlarından sonra bizim dalgıçlarımız ve Deniz Kuvvetleri'ne Bağlı Su Altı Kurtarma Komutanlığı'na bağlı dalgıçlar tarafından araca iki tonluk balonlar takıldı ve araç su altından balonlar vasıtasıyla yukarı çıkartılarak ceset içerisinden alındı" diye konuştu.


Karadeniz Dalgıçları Spor Kulübü tarafından kurtarma çalışmaları sırasında çekilen video ve fotoğraflar da basın mensupları ile paylaşıldı.

İha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 17:55:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?