3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Danıştay'dan Rize geçişine iptal

YOL DAVADAN ÖNCE BİTTİ

Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize'nin Fındıklı İlçesi Aksu Geçişi'nin iptaline yönelik çevreciler tarafından 2001 yılında başlatılan hukuksal süreç, yol tamamlanıp hizmete açıldıktan 2.5 yıl sonra çevrecilerin lehine sonuçlandı.

Çevreciler ve Aksu Köyü sakinleri tarafından Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize'nin Fındıklı İlçesi Aksu Geçişi'nde sahilin yol edileceği gerekçesiyle yol güzergahının güneye taşınması yönünde 2001 yılında başlatılan hukuksal süreç aradan geçen 8 yıl ve yolun bitirilip hizmete açılmasından 2.5 yıl sonra Danıştay 6. Dairesi tarafından çevrecilerin lehinde karara bağlandı.

Yargı sürecinde ilk olarak Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, 19 Nisan 2002 tarihinde 'kıyı kanunu ile ilgili hükümlere dayanılarak bölgede herhangi bir imar yapılamayacağı yönünde' karar vererek proje ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mahkeme kararına rağmen çalışmalar devam edince bu kez 28 Temmuz 2002 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yolun geçeceği bölgeyi 3. derece SİT alanı ilan etti. Aynı kurul 8 Ekim 2004 tarihinde Karayolları'nın ilgili projesini onayladı. Bu karar yeniden Trabzon Bölge İdare Mahkemesi tarafından 15 Kasım 2005 tarihinde iptal edildi. Yargı süreci farklı mahkemelerin verdiği farklı kararlarla sekiz yıl boyunca sürerken, proje ile ilgili verilen bir çok durdurma kararına rağmen yolda çalışmalar devam etti ve yol 2.5 yıl önce tamamlanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Danıştay 6. Dairesi'nde devam eden dava yol hizmete girdikten 2.5 yıl sonra sonuçlandı. Danıştay 6. Dairesi, Musa Kazım Özçelik, Zeliha Eren, Orhan Sarı, Hakan Sarı ve Bahattin Sarı tarafından açılan, Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu'nun vekili olduğu davayla ilgili karar verdi. Mahkeme, Karadeniz Sahil Yolu'nun Fındıklı şehir geçişine ilişkin kısmında şehircilik ilkelerine, planlanan esaslarına, kamu yararına ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı. Mahkeme ayrıca dava konusu işlemin iptaline, yargılama masraflarının ise davalı idareden alınmasına karar kıldı.

ADALET YERİNİ BULDU

Konuyla ilgili açıklama yapan davacılardan Aksu Köyü Muhtarı Musa Kazım Özçiçek, karar gereği yolun trafiğe kapatılmasını isteyerek aksi takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. 2001'den beri mücadelesini verdiği Karadeniz Sahil Yolu için sonunda adaletin yerini bulduğunu anlatan Özçiçek, şunları söyledi: "Fakat bizi yönetenler hukuk ve adaleti hiçe sayıp birilerine rant kazandıranlar artık hukuk karşısında hesap verecektir. Bu hukuk kararından sonra yetkilileri bir an önce

göreve davet ediyorum. Yolu trafiğe kesmek mecburiyetindedirler. Kesmedikleri takdirde bu konuya duyarsız kalanlar hakkında hukuksal tüm yetkileri kullanacağız."

Mahkeme kararının elinde olduğunu anlatan Özçiçek, şöyle konuştu: "Kendilerine de tebligat gitmiştir. 2001'den beri bizi hüngür hüngür ağlatanlar şimdi kendileri ağlayacaktır. Artık bizim konuşma zamanımız gelmiştir. Bizi susturdular. Hukukçum yok oldu. Karadeniz, Karadeniz olmaktan çıkmıştır. Eğer yol kesilmezse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız. Bir Türk vatandaşı olarak davamızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımaya da utanıyoruz. Sesimize kulak versinler oraya gitmeyelim.

Aldıkları denizimizi bize iade etsinler."

Dava Avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu ise açıklamasında, "Bütün çabalarımıza rağmen kıyı yolu burada olursa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giderek hukuk dışı uygulamalarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden de davacı olacağız" diye konuştu.

Öte yandan yolun trafiğe kapatılması halinde yol yeşil alana çevrilerek düzenlenecek. Parka davanın ilk avukatlarından olan ve uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Avukat Cihan Eren'in isminin verileceği belirtildi.

YOL DAVADAN ÖNCE BİTTİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 15:24:04
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 00:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?