5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Datvi ayı ayılardan korkuyor

Cemal Gülas'dan alınıp Bursa'daki Ayı Barınağı'na götürülen yavru ayı Datvi'nin buradaki ayılardan korktuğu, sebebinin de yetişme şekli olduğu öne sürüldü.

Rize’nin Ardeşen İlçesi’nde bulunarak, Çamlıhemşin İlçesi’nde doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas tarafından büyütülen ayı 'Datvi’ getirildiği Bursa Karacabey’deki Ova Korusu Ayı Barınağı’nda zor günler geçiriyor.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Datvi’nin diğer ayılarla karşılaştığında korkup insanların yanına kaçmak istediğini belirtti. Aytuğ, "Alman ve Hollandalı tanınmış ayı uzmanlarının da önerileriyle, Datvi’yi türdeşlerine alıştırmak için çalışma başlattık. Ancak uzun zaman alacak" dedi. Uludağ Üniversitesi’nde konferans veren Prof. Aytuğ, ayılardan korkan Datvi’yi filmlere konu olan yavru aslan Elsa’ya benzeterek, şöyle konuştu: "Kendisine ’Datvi hayır’ denildiğinde bulunduğu yerde hemen oturuyordu. Vahşi hayvan yavrularının insanlara bu kadar alışması, mıncık mıncık sevilmesi, doğaya geri salınmalarını imkansız kılıyor. Afrika’daki aslan yavrusu Elsa gibi. Kenya’da 1956’da annesini avcının vurduğu Elsa’ya sahip çıkan aile, elle besledi. Elsa çok sayıda filme konu oldu, fotoğrafları çekildi. Elsa’yı 27 aylık olunca doğaya salmaya çalıştılar ama her defasında geri döndü ve birkaç ay sonra ölü bulundu. Elsa ile Datvi, insanların bencilliğinin kurbanı."

pazar53
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 10:57:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?