5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Datvi'yi Gülas'tan aldılar

Rize'de yaban hayatına hazırlanması için Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından fotoğrafçı Cemal Gülas'a verilen ayı yavrusu, Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülmek üzere Gülas'tan geri alındı.

Rize'de 5 ay önce ormanda bulunan ve Rize Valiliği tarafından koruma altına alınan, bu nedenle 'devletin ayısı' ismi takılan 3 aylık ayı yavrusu, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayatına hazırlanması için ünlü fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas'a verilmişti. Gülas, "Datvi" ismini verdiği yavruyu Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisindeki ormanlık alanda köpeğiyle birlikte yaban hayatına hazırlamaya başladı.

Ancak Milli Parklar Genel Müdürlüğü kararını değiştirerek, Datvi'nin Gülas'tan geri alınmasına karar verdi. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Prof. Dr. Nilüfer Ertuğrul nezaretindeki ekip, dün Datvi'yi almak için Rize'nin Hemşin ilçesine gitti. Ayı yavrusunu yaklaşık 5 aydır yaban hayatına hazırlayan Cemal Gülas ile Prof. Dr. Ertuğrul arasında tartışma yaşandı. Gülas, Datvi'nin götürülmek istendiği Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'nde tecrit edileceğini ileri sürerek, uygulamadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yavru ayı daha sonra uyuşturucu iğneyle bayıltılarak kafese konuldu. Bir hayli üzgün olduğu gözlenen Gülas, olup bitenleri evinin içinden seyretmekle yetindi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Nilüfer Ertuğrul, uygulamanın ayının hayatının riske girmemesi için yapıldığını söyleyerek, "Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu ayının alınması gerektiğine karar verdi. Ben de dünyanın birçok yerinden bu konuyla ilgili mailler almıştım. Bizim alış amacımız, onu doğadan kopartmak değil. Bu benim de istediğim bir şey değil. Ama emin olun bir iki yıl içerisinde insana çok alıştığı için insanlardan kopamayacak. Yiyecek bulmak için sürekli köylere inecek. Bir yaşındayken sürekli sınırlı alana gelmesi, ilerleyen yaşlarında daha fazla gelmesi anlamına gelir. Bu da ayının yaşamının riske girmesi demektir" diye konuştu.

Datvi'nin doğal hayattan kopartılarak rehabilitasyon merkezine götürülmesine bir hayli üzülen Gülas ise, "Bu hayvan götürüldü. Bir tür hapishanede ölümü bekleyecek. Bence Karacabey'in mali yapısına da bakmak lazım. Yıllık aldıkları bağışlar ve yurtdışından aldıkları yardımlarla Türkiye'de yabani hayvanları yaban hayatına hazırlayacak rehabilitasyon merkezlerinin kurulması yeterli mi değil mi? Buna bakmak lazım. Bu benim süs hayvanım değildi. Bu hayvanın yaban hayatına hazırlanması gerekiyordu. Datvi kendi yaşam alanında geziyordu. Ama ben de buraya gelince kalkıp yanıma geliyordu. İnsana olan yakınlığını bir türlü engelleyemedik" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 09:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?