5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Devlete inat satılık köy!

Rize'nin Ardeşen ilçesi Eski Armutluk Köyü'ndeki kadastro çalışmaları sırasında, orman vasfına alınan 60 yıllık arazileri ellerinden giden ve açtıkları davayı da kaybederek 1 milyon 200 bin lira mahkeme masrafı çıkarılan köylüler, meydana 'Satılık Köy' afişi astı.

Köylüler, aralarında bazı evler ile yıllık toplam 250 bin lira gelir elde ettikleri çay tarlaları ve dedelerini mezarlarının da bulunduğu köyün yüzde 60’ını alan Orman İdaresi’nin gelip geri kalanını da satın almasını istedi.

Ardeşen ilçesi’ne 27 kilometre uzaklıkta ve Kaçkar Dağı eteğindeki 200 haneli, 800 nüfuslu Eski Armutluk Köyü’nde, 2007 yılında yapılan kadastro çalışmalarında 401 köylünün 60 yıldır kullandığı araziler yeniden orman vasfına alındı. Karara itiraz eden köylüler, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Geçen ay sonuçlanan davada köylülerin kullanımında olan arazilerin orman alanı olduğu kararına varıldı, üst mahkeme de kararı onadı.

1 MİLYON 200 BİN LİRA MAHKEME MASRAFI

Davayı kaybeden 401 köylüye mahkeme ve bilirkişi masrafı olarak arazi parsellerine göre 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişen rakamlarda, toplam 1 milyon 200 bin lira borç çıkarıldı. Yüzde 60’ının orman vasfına alındığı köyde bazı evler ile yıllık 250 bin lira gelir elde edilen çay tarlaları ve 30 dolayında mezar orman sınırı içerisinde kaldı. Arazileri elden giden, üstüne bir de borç çıkarılan köylüler, bu parayı ödeyecek durumları olmadığını belirterek, köyü satılığa çıkaracaklarını duyurdu. Köylüler dediğini yaptı ve hazırlattıkları ’Satılık Köy’ afişini meydana astı.

’ORMAN İDARESİ ALSIN’

Köy Muhtarı Ali Fuat Terzioğlu, 1949 yılında yapılan düzenleme ile orman sınırının belirlendiğini, köyde vatandaşların dedelerinden kalan arazileri kullandığını belirterek şöyle dedi:

"Ancak 2006 yılında geldiler, ölçtüler ve ’Bu alanlar sizin değil ormanındır’ dediler. Bir de bizlere yüklü bir borç çıkardılar. Bu parayı ödeyecek durumumuz yok. O nedenle köyü satılığa çıkardık. Müşteri bekliyoruz. En yakın komşumuz Orman İdaresi. Köyün yüzde 60’ını aldı. Geri kalanını da alsın, bizi borçtan kurtarsın."

Daha önce orman sınırı dışında kalan ve halkın kullanımında olan arazileri köyün eskilerinin ağaçlandırdığını kaydeden Terzioğlu, "Bizim dedelerimiz bu alanlara ağaç dikti, ormanlık alan yaptı. Şimdi orman ekipleri, ’bizimdir’ diyerek elimizden aldı. Bunun yanında yeni orman sınırı içerisinde bazı evler, çay tarlaları, hatta mezarlar bile kaldı" diye konuştu.

’BİZİ AHİRETE BORÇLU MU GÖNDERECEKLER?’

Yaşananlara tepki gösteren köy sakinlerinden Hasan Terzioğlu da, "Bu köy Kaymakam, savcı ve doktorlar yetiştirdi. Şimdi köy satılıyor. Bu zulmü bize niye yapıyorlar? Başbakanımız bu konuyu duyunca gündemine alacaktır ve bize yardımcı olacaktır. Olmasını da bekliyoruz" dedi.

Köylülerden Mustafa Zenginalp ise, elinden alınan arazisinin ardından 5 dönüm tarlası kaldığını belirterek tepkisini şöyle dile getirdi:

"Bu tarladaki çaylık alandan yılda 5 bin lira gelir elde edeceğim. Bana 14 bin lira borç çıkarıldı. Bu gelirle ben bu borcu nasıl ödeyeceğim? Bizi ahirete borçlu mu gönderecekler? İnönü zamanında bize bu araziler verilmişti. Şimdi cumhuriyet hükümeti dediklerimiz, o arazileri elimizden alıyor. Elimizden araziyi aldığı yetmezmiş gibi bir de bizi borçlu çıkarıyor."

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2011 Perşembe 11:53:07
Güncelleme :17 Ocak 2011 Pazartesi 18:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?