3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Devletten tazminat kazandı

Arazisi haksız yere elinden alındığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran Rizeli Süleyman Kalyoncu, devletten 13 bin 500 Euro tazminat almaya hak kazandı.


Rize’de 2005 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından açılan davada Rize Asliye Hukuk Mahkemesi 3 Ekim 2006 tarihinde özel mülkiyete tabi olamayacak olan kıyı şeridinde bulunduğu gerekçesiyle arazinin 104.36 m2’lik bölümüne ait tapunun iptaline ve arazi içerisindeki binanın 17.35 m2’lik bölümünün yıkılmasına karar verdi. Karar üzerine tapu iptal edilerek arazi içerisindeki binanın bir kısmı yıkıldı. Kalyoncu, arazisinin haksız olarak elinden alındığı gerekçesiyle dava açtı. Görülen davalar sonucunda Kalyoncu haksız bulununca bu kez konuyu 19 Eylül 2007 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AIHM) taşıdı. AIHM tarafından konuyla ilgili 3 Şubat 2009 tarihinde verilen kararla Kalyoncu’nun başvurusunun kabul edilebilir olduğuna, Kalyoncu’ya 10 bin Euro manevi tazminat ile birlikte 3 bin 500 Euro yargılama masraf ve giderleri ödenmesine oy birliği ile karar verildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kalyoncu, “1950 yılında bölgemize gelen kadastro ile söz konusu arazinin tapusu bize verildi. 1998 yılında ise Rize sahilinin kıyı kenar çizgisi belirlendi. Kıyı kenar çizgisi masa başında belirlendiği için benim gibi yüzlerce kişinin sahilde bulunan arazileri kıyı kenar çizgisinin dışında kaldı. Karayolu yapılırken Milli Emlak kıyı kenar çizgisini baz alarak bizi dava etti ve tapulu arazimizin 104 metre karelik bölümünün tapusunu iptal ettirdi. Bende konuyu AİHM’e taşıdım. Verilen karar uğradığım zararı karşılamasa da adaletin yerini bulduğu için mutluyum” dedi.


Kalyoncu ayrıca, AIHM’nin vermiş olduğu karar emsal teşkil ettiği için aynı uygulamadan mağdur olan kişilerin dava açması halinde 20 milyon TL civarında manevi tazminat ödenmesi gündeme gelebileceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 21:01:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?