3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Düşman işgalinden kurtuluş

Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü etkinlikleri bugün gerçekleştirildi. Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşu önceki yıllara göre bu kez oyuncak silahlarla canlandırıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlik Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun canlandırılmasıyla başladı. Bu yıl canlandırmaya
gaziler, avcılar katılmadı. Atlılarında olmadığı canlandırmada alışıla geldiği gibi silahlar patlamadı. Genç tiyatrocular tarafından gerçekleştirilen canlandırmada oyuncak plastik silahlar kullanıldı. Patlama efekti ise banttan verildi.

Canlandırmada bir Türk kadını temsili olarak kurtuluşun ardından elindeki Türk Bayrağı'nı Rize Valisi Zekeriya Şarbak'a verdi. Şarbak da, teslim aldığı bayrağı üç kez öperek alnına götürdü. Bazı vatandaşlar canlandırmada silah kullanılmamasından memnun olmadı. Rizeli bir vatandaş, geçen yıllarda süvariler olduğunu hatırlatarak "Bu yıl onlarda yok. Bu yıl silahların kullanılmasını isterdik. Benim evde beşli mavzerim var. Müsaade etseler gelir burada atardım. Rize'de herkesin silahı var. Ama bilenin kullanması lazım. Bize izin verseler çekip atardık burada" dedi.

Rize Valisi Zekeriya Şarbak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye medenileşti. Her şeyi medenice yapmak lazım. Zaman içerisinde bu tür düzeltmeler yapılabilir. Biz de böyle bir şey yaptık" diye konuştu.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, geçen yıl gerçekleştirilen kutlama etkinliklerinde kuru sıkı silahların kullanılmasına izin verdiği gerekçesiyle bazı çevreler tarafından eleştirildiğini ve tepkiler aldığını belirterek "Kurtuluş bale yapılarak canlandırılmaz. Silah atılarak gerçekleştirilir" şeklinde konuştu.
Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü etkinlikleri halk oyunları gösterisi ve mehter konserinin ardından Erzincan Ordu Bandosu'nun çaldığı müzik eşliğindeki resmi geçit töreniyle sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 15:42:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?