5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Eğitim almayana silah yok

Rize Valisi Kasım Esen, herkesin bir silah istediğini belirterek "İhtiyaca göre silah verilmesi gerekir" dedi.

Rize Valisi Kasım Esen'in talimatı ile uygulamaya konulan program Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde dün akşam başladı. Program kapsamında ruhsatlı silah sahibi ve ruhsat almak isteyen kişiler silah güvenliği, ilk yardım ve stres konulu eğitimlerden geçirilecek. Kursiyerlere üç gün 2'şer saat olmak üzere toplam 6 saat eğitim verilecek. İlk etapta bin 800 kişinin bu kurstan geçirilmesi bekleniyor. Kursa katılmayanlara silah ruhsatı verilmeyeceği gibi ruhsatı bulunanların ruhsat süreleri yenilenmeyecek.

Programın ilk gün çalışmasını yerinde inceleyen Rize Valisi Kasım Esen, ruhsat almak isteyen vatandaşlara ve ruhsat sahiplerine hitaben bir konuşma yaptı. Gönlünün herkesin devlet tarafından korunabilmesini arzuladığını ancak terörle mücadele eden bir ülkede bireysel silahsızlanmayı sağlamanın zor olacağını ifade eden Vali Esen, şöyle konuştu: "Bireysel silahlanma iyi bir şey değil. Silah, kullanmasını bilen şuurlu insan için bile yüzde 50 dost yüzde 50 düşmandır. Şayet siz silah kullanmasını, silahın dilinden anlamasını bilmiyorsanız yüzde 100 size, yakınlarınıza ve insanlığa düşmandır. Gönül ister ki tüm insan güvenliğini devlet sağlasın ve silaha ihtiyaç hiç olmasın."

Güneydoğu'da 12 şehit verdiğimizi anlatan Esen, şöyle konuştu: "Orada görev yapan köylüler var. Biliyorsunuz bir konvoy bastılar, çok sayıda sivil vatandaşımız öldü. Teröristler köylere inip yiyecek içecek istiyor. Ben Erzurum'da görev yaptım. Taşkesenli köyü vardı. Bir gece gelip silahsız öğretmenleri aldılar. Cehalet siperlerini aydınlatmaktan, gençlere ışık saçmaktan gayri, insanlığı yüceltmekten gayri hiçbir amacı olmayan dört öğretmenimizi köyün dışında şehit ettiler. Böyle bir ülkede yaşıyorsanız ve gençler sürekli böyle haber dinliyorsa ve Kuva-yı Milliye gibi bir gelenekten geliyorsanız, ordu bir milletseniz bireysel silahsızlanmayı sağlamak çok zor olur."

Türkiye'de statüye göre silah ruhsatı verilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Vali Esen, sözlerini şöyle tamamladı: "Herkes bir silah istiyor. Herkese silah vermek mümkün değil. Biz istiyoruz ki bu eğitimlerde insanlara silahları anlatalım ve kendileri gönüllü olarak silah almaktan vazgeçsin. Türkiye'de statüye göre silah veriliyor. Halbuki ihtiyaca göre silah verilmesi lazım."

Öte yandan kursa satılan ruhsat sahipleri ve ruhsat almak isteyen vatandaşlar, eğitim programının kendileri için faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 16:54:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?