3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Engelliler için ilginç proje

Rize’de düz lise mezunu olan Hayri Çalışkan, engellilerin kullanımına yönelik geliştirdiği alt ve üst geçit projesi ile dikkat çekiyor.


Rize’nin Çaykent beldesinde mekanik atölyesi bulunan Hayri Çalışkan isimli vatandaş engelli vatandaşların trafikte karşıdan karşıya geçişlerini kolaylaştıran bir proje geliştirdi. Asansör sistemi benzeri projede, engelli vatandaşların tekerlekli sandalyeleri ile bindikleri kabin doksan derece yükselip alçalabilirken, düz bir şekilde de ilerleyebiliyor.


Geliştirdiği projenin patentini de alan Çalışkan, projeyi daha iyi tanıtabilmek için bir de maketini yaptı. Projesinin karayolu üzerinde kurulan üst ve alt geçitlerle neredeyse aynı maliyette olduğunu belirten Hayri Çalışkan, aynı zamanda çok daha kullanışlı da olduğunu vurguladı.


Düz lise edebiyat bölümü mezunu olduğunu kaydeden Çalışkan, “Her zaman mekaniğe ve makineye ilgim olmuştur. Ancak bu yönde bir eğitim alamadım. Düz lise edebiyat bölümü mezunuyum. Çalışmalarımı tamamen deneme yanılma yoluyla elde ettiğim tecrübelerim ve kendime göre geliştirdiğim hesaplamalarım ile yapıyorum. Bu projeyi engelli vatandaşlarımızın hayatlarını biraz daha kolaylaştırabilmek için geliştirdim. Çok kolay uygulanabilirliği olan bu proje aynı zamanda düşük maliyetlidir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 13:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?