30
Nisan
2024
Salı
RİZE

‘Gerilim’ içinde yaşıyorlar

‘GERİLİM’ İÇİNDE YAŞIYORLAR

Rize’de tamamlanan HES santralleri için kurulan enerji nakil hatlarının bazı yerleşim yerlerinde konutların üzerinden geçmesi tepkilere neden oluyor.

Rize’de yapımı biten HES’lerin üreteceği elektrik enerjisinin taşınması için döşenmeye başlanılan enerji nakil hatları yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bin volt ile 150 bin volt arasında yüksek gerilim taşıması planlanan hatlar, Rize’nin dağınık yapılanmasından dolayı bazı yerleşim yerlerinde evlerin üzerinden geçiriliyor.

Rize’nin İyidere İlçesi Denizgören Köyü’nde çekilen enerji nakil hattı, Mustafa Bilgin’e ait 3 katlı evin 5 metre kadar üzerinden geçiyor. Bilgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Evimizde üç hane var. Zaten evimizin üstünden farklı bir yüksek gerilim yattı geçiyordu. Şimdi daha alçaktan farklı bir hat geçirmek istiyorlar. Biz bu hatlar yüzünden evimize kat atamıyoruz. Çatıya çıkmaya korkuyoruz. Çocuklarımızın başına bir kaza gelecek diye endişe duyuyoruz. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yüksek gerilim hatlarının kansere neden olduğu söyleniyor. Bu da endişelerimizi arttırıyor” dedi.

Bilgin, İyidere Kaymakamlığı’na yüksek gerilim hatları hakkında dilekçe vererek şikayette bulunduklarını ifade ederek “Buna rağmen sanki benimle anlaşmaya varılmış gibi ‘Acil Kamulaştırma’ adı altında bir para çıkartılarak kablolar evimiz üstünden geçirilmeye çalışılıyor. Türkiye bir hukuk devleti. Biz ve bizim gibi durumda olanların can güvenliğinin bu şekilde tehlikeye sokulmayacağına inanıyoruz. Biz evimizin üstünde yüksek gerilim hattı istemiyoruz. Belki biraz daha maliyet artan ancak bu hatlar daha güvenli yerlerden de geçirilebilir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2010 Pazartesi 11:18:02
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 12:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?