30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Gündoğdu'da gergin bekleyiş

GÜNDOĞDU'DA GERGİN BEKLEYİŞ

Rize'nin Gündoğdu beldesinde Meteoroloji'nin yaptığı yeni yağmur uyarısı gergin bir bekleyişe neden oldu.

Gündoğdu beldesinde yaşanan afetin 5. gününü girilirken, sel sularının ve heyelanların getirdiği balçık temizleme çalışmaları halen devam ediyor. İş makineleri kapanan mahalle yolları ve menfezlerde temizleme çalışmalarını sürdürürken, vatandaşlar da kendi imkanları ile ev ve iş yerlerini temizlemeye çalışıyor. Gündoğdu'da halen yüzlerce ev, işyeri ve otomobil balçık altında bulunuyor.

Afetin yol açtığı yaralar sarılmadan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Rize için yaptığı yağış uyarısı afet bölgesinde gergin bir bekleyişe neden oldu. Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, halka seslenerek risk altında bulunan vatandaşlardan evlerini terk etmelerini istedi. Yıldız, "Vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Sıkıntımız büyük. Problemli olan evlerde oturmayınız. Buradaki heyelan riski halen geçmiş değil. Toprak kaymaları devam edebilir. Gündoğdu merkezde bulunan evleri tahliye ettik. Evlerini boşaltan vatandaşlarımızın konaklaması için yeteri kadar yer hazır" dedi.

Yıldız, yaşanan afet ile Gündoğdu'nun yıllarını kaybettiğini belirterek ikinci bir karara kadar Gündoğdu'da her türlü imarın durdurulduğunu da belirtti.

SAHİL YOLU İLE İÇ YOL ARASINDA MAHSUR KALDILAR

Yaşadıkları afetin yaralarını kendi imkanları ile sarmaya çalışan Gündoğdu sakinleri, halen olay gecesinin şokunu yaşarken, yaşadıkları afette ihmaller bulunduğunu ileri sürdü. Bir afetzede, "Evim iç yol ile sahil yolu arasında. İki yolun kodu aradaki yerleşim yerlerinden yüksek. Yeterli büyüklükte yapılmayan menfezler tıkanınca evlerimizin bulunduğu alan göle döndü. İş makineleri ile evlerimizden çıkartıldık" diye konuştu.

Menfezlerin tıkanması ile Gündoğdu beldesi Hamidiye Mahallesi'nde birçok bina 2. ve 3. katlarına kadar balçık altında kalırken, evlerin zemin katlarında bulunan otoparklardaki park halindeki araçlar tamamen çamura gömüldü. 3. katta çamurlar içerisinde kalan bir ikamette, son anda binadan çıkartılıp kurtarılan çocuklardan kalan çamur içerisindeki oyuncaklar ise dikkat çekti.

DÖNDÜĞÜ EVDEN ÇIKAMADI

Afette heyelan altında kalan evden, birbirine sarılı vaziyette cesetleri çıkartılan Serdar ve Sonay Pehlivan çiftinden Serdar Pehlivan'ın heyelanın başladığı sırada eşini çıkartmak için eve döndüğü ve evinden bir daha çıkamadığı öğrenildi. Ölmeden önce Serdar Pehlivan ile son kez görüşen Kazım Beşikçi, "Sel suları gelince Serdar aracını kurtarmak için buraya geldi. Aracını güvenli bir yere çekti. Evinin arkasından su geliyordu. Evi terk etmesi gerektiğini söyledim. Bana 'nereye gidebilirim ki' dedi.

Eşini alarak bizim eve gelebileceğini söyledim. Eve döndü. O arada bizde kendi derdimize düşmüştük. Bir süre sonra ev çöktü. Eşi ile birlikte evin altında kaldı" şeklinde konuştu.

GÜNDOĞDU'DA GERGİN BEKLEYİŞ
GÜNDOĞDU'DA GERGİN BEKLEYİŞ
GÜNDOĞDU'DA GERGİN BEKLEYİŞ
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2010 Salı 17:10:01
Güncelleme :2 Eylül 2010 Perşembe 16:05:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?