5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Güneş enerjisiyle çalışan tabela

Rizeli Şaban Ali Yazıcı, elektrik tüketiminin önüne geçmek için güneş enerjisiyle çalışan reklam tabelası yaptı.

Ardeşen ilçesinde yaşayan 37 yaşındaki ilkokul mezunu Şaban Ali Yazıcı, güneş enerjisi ile çalışan tabelayı, gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçebilmek amacıyla yaptığını söyledi. Küçük yaştan beri elektronik eşyalara karşı ilgisinin olduğunu belirten Yazıcı, “Elektronik eşyalara karşı olan ilgimden dolayı sürekli bu işlerle uğraşıyorum. Evimin içerisinde kendi imkanlarım ile oluşturduğum küçük atölyemde zaman zaman aklıma gelen ilginç şeyler yapmaya çalışıyorum” dedi.

Yazıcı, işyerlerinde ve sokaklarda kullanılan elektrikli reklam panolarının büyük enerji sarfiyatını neden olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Tabelaların kullandığı elektrik, hem iş yeri sahiplerine, hem de ülke ekonomisine önemli yük getiriyor. Ben de bundan hareketle buna nasıl bir çözüm bulabileceğimi düşündüm. Bunun için güneş enerjisinden faydalanabileceğim kanaatine vardım. Yaptığım çalışmalar sonucunda da güneş enerjisi ile çalışan ışıklı reklam panosu yaptım. Bu sistem sayesinde hem iş yeri sahipleri ciddi bir ekonomik külfetten kurtulacak, hem de fazla enerji sarfiyatının önüne geçilmiş olacaktır.”

Yaptığı reklam panosunun gündüz depoladığı güneş enerjisi ile gece aydınlatma yaptığını kaydeden Yazıcı, “Işığa duyarlı olarak çalışan tabela, bir kenarına yerleştirdiğim panel sayesinde güneş enerjisini içine alarak depoluyor. Güneş battığında ya da hava kararmaya başladığında otomatik olarak tabeladaki lambalar devreye giriyor. Gündüz depolanan enerji sayesinde gece boyunca reklam panosunun ışıkları yanıyor. Tabeladaki lambalar, sabah gün ağarmaya başladıktan sonra da yine otomatik olarak sönüyor” diye konuştu.

Örnek olarak yaptığı reklam tabelasının 1 metreye 50 santim ebadında olduğunu belirten Yazıcı, kendi imkanları ile yaptığı tabelayı 450 YTL'ye mal ettiğini söyledi.

Yazıcı, reklam panolarının istenilen her ebatta yapılabileceğini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 12:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?