3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Gürcistan Türk teknesini alıkoydu

Rize'de, Alacoğlu Balıkçılığa ait Pala Reis isimli balıkçı teknesi, Ordu'nun yaklaşık 50 mil açığında avlanırken Gürcistan Sahil Güvenlik botları tarafından sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle alıkonularak Gürcistan'ın Poti Limanı'na götürüldü.

Olay, iki gün önce meydana geldi. Rize'de Alacoğlu Balıkçılık firmasına ait Pala Reis isimli balıkçı teknesi sınır ihlali ve silah kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle Gürcistan Sahil Güvenlik botları tarafından zor kullanılarak Poti Limanı'na götürüldü. Firma sahibi Yaşar Alaca, 25 mürettebatı bulunan Pala Reis teknesinin Ordu'nun 50 mil açığında avlandığını ve Poti'ye mesafelerinin 120 mil üzerinde olduğunu belirterek kesinlikle sınır ihlali veya iddia edildiği gibi silah kaçakçılığı yapılmadığını söyledi.

Olay üzerine Türk makamlarının arandığını ve yardım istendiğini anlatan Alaca, "Gürcüler, teknenin iletişim hatlarını kullanılamaz hale getirdiği için Türk Sahil Güvenlik gemileri teknenin yerini bulamadı. Biz personelle telefonla görüşüyoruz, sağlık durumları iyi. Geminin ve personelin serbest bırakılması için Türk makamları girişimlerde bulunuyor" dedi.

Pala Reis teknesinde yaklaşık 4 bin kasa hamsi bulunduğunu anlatan Yaşar Alaca, şöyle konuştu: "Havaların sıcak gitmesi nedeniyle balıkçılar olarak zor durumdayız. Bu olayın bize 300 bin lira zararı oldu ve işlerimizi son derece olumsuz etkiledi."

Öte yandan Pala Reis isimli tekne bundan yaklaşık üç yıl önce de benzer iddialarla Gürcü Sahil Güvenlik gemileri tarafından alıkonularak Gürcistan'a götürülmüş ve daha sonra başlatılan girişimler üzerine 200 bin dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 13:23:23
Güncelleme :15 Şubat 2009 Pazar 14:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?