30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Gürcistan’da adalet çilesi

TÜRKLERİN GÜRCİSTAN’DAKİ ADALET ÇİLESİ

Sigara bile kullanmayan ve kalp hastası olan Rizeli Abdulkadir Gündoğdu eroin kullandığı gerekçesiyle 3 aydır Gürcistan’da cezaevinde tutuluyor.

Gürcistan’da uyuşturucu bulundurduğu ve kullandığı gerekçesiyle ağır hapse çarptırılarak cezaevine konulan Türkler’e yenileri eklenmeye devam ediyor. Sadece Batum Cezaevi’nde uyuşturucu kullandığı, bulundurduğu ve ticaretini yaptığı gerekçesiyle 50’ye yakın Türk bulunuyor. Ağır cezalara çarptırılan Türkler’in aileleri ile bağlantıya geçen Gürcü yetkililer yakınlarının serbest bırakılması için 50 bin ile 300 bin TL arasında paralar istiyor. Mağdur olduklarını belirten kişiler, para alabilmek için kendilerine komplo kurulduğunu söylüyor.

İddia edilen komplonun son kurbanlarından birisi de Rize’nin Derepazarı ilçesinde yaşayan Abdulkadir Gündoğdu (53). Kalp ve sedef hastası olan Gündoğdu, bitkisel tedavi için bir süredir Gürcistan’ın Batum kentini gidiyordu. 23 Ağustos günü otel odasını basan polisler odada 6 gram eroin bulduklarını iddiasıyla Gündoğdu’yu gözaltına aldı. Mahkemeye çıkartılan Gündoğdu, 23 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Gürcü yetkililer Gündoğdu’nun serbest bırakılması için ailesinden 72 bin TL istiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gündoğdu’nun kardeşi Abdurrahim Gündoğdu, bir çok Türk gibi ağabeyine de komplo kurulduğunu iddia ederek “Abim kalp hastası olduğu için sigara bile kullanmaz. Hayatı boyunca bu tip kötü alışkanlıkları olmadı. Tedavi için gittiği Batum’da polis tarafından uyuşturucu kullanmak suçlandı. Odasında bulunan şırıngada 6 gram eroin olduğu iddia edildi. 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Biz Gürcü yetkililerden abimin kanına bakılarak uyuşturucu kullanıp kullanmadığının tespit edilmesini istedik. Bunu yapmadılar. Abimi serbest bırakmak için bizden 72 bin TL para istediler. Parayı hazırladık. Abim kalp hastası. İki damarı tıkalı ve tedavi olması gerek. Günlük kullanması zorunlu olan ilaçlarını bile 1.5 ay sonra cezaevine sokabildik. Abimin hayati tehlikesi bulunduğu için parayı ödemeyi kabul ettik. Ancak yinede üç ay sonra serbest bırakacaklarını söylüyorlar. Biz abimin o cezaevinden sağ çıkmasını istiyoruz. Başvurduğumuz hiçbir resmi makam bize yardımcı olmadı. Bizim gibi komplo mağduru bir çok aile olduğunu öğrendik. Hükümetimizden uğradığımız bu haksızlığın giderilmesi için yardım istiyoruz” dedi.

Abdulkadir Gündoğdu’nun oğlu Kerem Gündoğdu ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e konuyla ilgili bir mektup yazarak babasının kurtarılması için yardım istedi. Kerem mektubunda, babasına komplo kurulduğunu, kalp ilaçlarını bile cezaevine sokmakta güçlük çektiklerini belirterek babasının hayatını kaybetmeden ceza evinden çıkartılması için yardım istedi.

Öte yandan benzer iddialar ile onlarca Türk’ün cezaevinde tutulduğu, cezaevinde yakınları bulunan kişilerin önümüzdeki günlerde bir araya gelerek ortak bir hukuk mücadelesi başlatacakları öğrenildi.

TÜRKLERİN GÜRCİSTAN’DAKİ ADALET ÇİLESİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2010 Çarşamba 12:20:00
Güncelleme :8 Aralık 2010 Çarşamba 18:05:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?