5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Gürcü komplosu AİHM’e taşınıyor

GÜRCÜ KOMPLOSU AİHM’E TAŞINIYOR

Rize Barosu Gürcistan’da, Gürcü güvenlik güçleri tarafından eroin tuzağına düşürülerek mağdur edilen Türk vatandaşlarının hukuk mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyor.

Son 5 yıl içerisinde Gürcistan’da Gürcü güvenlik güçleri tarafından eroin tuzağına düşürülerek hapse atılan ve ailelerinden yüklü miktarda para istenen mağdur aileler bir araya gelerek ortak hukuk mücadelesi başlattı. Çeşitli nedenlerde Gürcistan’a giden ve üzerlerinde eroin bulunduğu iddiası ile ceza evine atılan Rize’den 17 ve Türkiye genelinde 78 aile bir araya gelerek Mağdur Aileler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurdu. Avukat Ateş Hatinoğlu Başkanlığı’ndaki Rize Barosu, AK Parti Rize İl Başkanlığı, MHP Rize İl Başkanlığı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ziraat Odası başta olmak üzere bir çok sivil toplum örgütü de mağdur ailelerin yanında yer alarak hukuk mücadelelerine destek veriyor.

Konuyla ilgili olarak dernek üyeleri, AK Parti Rize İl Başkan Yardımcısı Muhammet Avcı, MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, Rize Ticaret Odası Başkanı Ömer Ofluoğlu, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ve Rize Barosu Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu, bugün Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde bir basın açıklaması düzenledi.

GÜRCİSTAN’DA İNSAN HAKLARI İHLALİ

Dernek Başkanı Nuriye Kaputoğlu açıklaması sırasında gözyaşlarına hakim olamayarak “Haksız yere cezaevinde tutulan yakınlarımızı kurtarmak için mücadele verirken yanımızda kimse yoktu. Şimdi etrafımızdakileri görünce bizimde bir sahibimiz var, yalnız değiliz diye düşünüyorum. Biz Gürcistan’da büyük zulümler gördük. Çok çile çektik. Çok mağduruz. Bireysel bir mesele gibi görünse de bu bir devlet meselesidir. Bu yüzden yaşadıklarımızı herkese aktarmak istiyoruz” dedi.

Rize Baro Başkanı Ateş Hatinoğlu ise yaptığı açıklamasında insan haklarının tüm insanlığın ortak değeri olduğunu belirterek, “Biz insan haklarını tüm insanların ortak değeri olarak görüyoruz. Kendimiz için istediğimiz şeyleri başkaları içinde istemek durumundayız. Biz Rize Barosu olarak sadece Rizeli vatandaşlarımızın değil Gürcü vatandaşlarımızın da haklarını sonuna kadar savunduk. Ülkemizde sınır dışı işlemlerinde Gürcüler’in büyük haksızlıklara maruz kaldığı açık. Rize Barosu olarak bu haksızlıklara karşı girişimlerde de bulunduk. İdare Mahkemesi’nde açıp kazandığımız davalar var. Bu bir insan hakları sorunudur. Nasıl Gürcüler ülkemizde bazı haklardan istifade ediyorsa bizim vatandaşlarımızın da Gürcistan’da bazı haklardan istifade etmeleri gerekir” diye konuştu.

GÜRCİSTAN CEZAEVLERİNDE DRAMLAR YAŞANIYOR

Hatinoğlu, Türk vatandaşlarının Gürcistan’da eroin komplosu ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek “Yaptığımız incelemeler ve karşımıza gelen bu olaylar, vatandaşlarımızın özellikle narkotik olaylarda çok ciddi komplolara maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Edindiğimiz izlenim şudur ki, Gürcistan’da bir kişi suç işlemiş olsa bile çok ciddi insan hakları ihlalleri bulunmaktadır. Gürcistan Avrupa Konseyi’ne üye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalamış bir ülke. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmek zorunda” şeklinde konuştu.

Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını dile getiren Hatinoğlu, şunları söyledi:

“Bu komplonun içerisinde bulunan güvenlik güçlerinin mutlaka etkin bir şekilde oraya çıkartılmalarını ve cezalandırılmalarını, komploya maruz kalan insanlarımızın da hemen salıverilmesini istiyoruz. Gürcistan cezaevlerinde gerçekten çok ciddi dramlar yaşanmaktadır. Oradaki vatandaşlarımıza, devletimizin ve dışişlerinin sahip çıkması lazım. En azından tarafların imza attıkları sözleşmelerin arkasında durarak gereğini yapmaları sağlanmalı. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni de devreye sokacağız. Gürcistan aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne davalar açıyoruz. Bunu sadece bizim vatandaşlarımız için değil Gürcistan Cezaevleri’ndeki Gürcü vatandaşlar için de yapıyoruz. Gerçekten Gürcistan’da hukuki altyapıda ciddi düzenlemeler ve reformlar yapılması gerekmektedir.”

GÜRCÜ KOMPLOSU AİHM’E TAŞINIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2011 Cuma 14:09:00
Güncelleme :5 Şubat 2011 Cumartesi 23:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?