30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Hayırsever vakfa icra ayıbı

HAYIRSEVER VAKFA KAMUDAN İCRA AYIBI

Rize’de milyonlarca lira değerinde hayırsever faaliyetlerde bulunan, son olarak Fen Lisesi yapılmak üzere devlete 2 milyon TL değerinde arazi bağışlayan Topaloğlu Vakfı yöneticilerine, 14 bin TL beyanname cezası kesilerek yöneticiler hakkında icra işlemi başlatıldı.

Rizeli olan Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Köksal Toptan’ın onursal başkanlığını yaptığı Topaloğlu Vakfı, Rize Defterdarlığı’na bağlı Kaçkar Vergi Dairesi tarafından başlatılan icra işlemi ile sarsıldı.

Edinilen bilgiye göre, merkezi Rize’de bulunan vakfa, dernek lokali için geçmişe yönelik 5 yıllık vergi beyannamesinde bulunmama cezası kesildi. Vakıf yöneticileri, vakıf binalarında ticari faaliyette bulunmadıkları, lokalde gerçekleştirilen çay tüketiminin ücretsiz olduğunu belirterek mahkeme yoluyla cezaya itiraz ettiler. Trabzon Bölge İdare Mahkemesi itirazı haklı bularak cezayı iptal etti. Yargıtay ise bu kararı bozdu. Yargıtay’ın kararından habersiz olan vakıf yöneticileri geçtiğimiz günlerde Kaçkar Vergi Dairesi tarafından gönderilen icra ihbarı ile sarsıldı. Yöneticiler karara itiraz etmeyerek mal bildiriminde bulunup 30 bin TL’lik cezanın 15 bin TL’sini ödeyip kalanını ödeyeceklerini açıkladılar. Buna rağmen geçtiğimiz gün vakıf yöneticilerinin maaş ve gelirlerine icra konuldu.

Rize’de bir çok hayırsever faaliyete öncülük eden Topaloğlu Vakfı Başkanı Ali Toptan, beklemedikleri bu girişim karşısında İHA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf ve dernek başkanlığının yanı sıra başkanı ve yöneticisi olduğu bir çok hayır kurumundaki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Toptan “Bu meblağ bizim için önemli bir rakam değil. Ancak takibini yapmadığımız için bu şekilde onur kırıcı bir davranışla karşılaştık. Kesilen cezayı ödemekte olduğumuza rağmen gelirlerimize icra konulması bizi çok üzdü. Bu nedenle tüm görevlerimden istifa ediyorum” dedi.

Vakıf son olarak Fen Lisesi yapılmak üzere Rize’nin Dörtyol mevkiinde bulunan 20 dönümlük 2 milyon TL değerindeki arazilerini karşılıksız olarak devlete bağışlamış, arazisindeki tüm istimlak ve tapu masraflarını da üslenerek devlete tek kuruş harcatmamıştı. Vakıf üyeleri, itilaf üzerine yapılacak okula ailelerinin isminin verilmesi taleplerinden de fedakarlık yaparak vazgeçmişti.

HAYIRSEVER VAKFA KAMUDAN İCRA AYIBI
HAYIRSEVER VAKFA KAMUDAN İCRA AYIBI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 13:59:00
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 23:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?