3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

HES Santrali'ni taşa tuttular

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın köylüleri olan Rize'nin Çayeli İlçesi Çataldere köyü sakinleri, köylerine yapılmakta olan HES Santrali'ni taşa tuttu.


Çataldere köyü bugün HES protestosuna sahne oldu. Köy sakinleri, yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen köylerinde HES çalışmalarının sürmesini protesto amacıyla köy meydanında bir araya geldi. Çoğu yaşlı kadınlardan oluşan protestocular üzerlerinde, "Kanunlar uygulansın, haydutlar yakalansın", "Vadimde yüksek gerilim istemiyorum", "Senoz Vadisi kanser vadisi olamaz" yazılı pankartlar açtı. Köylüler, Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapımı sürdürülen 43 megawatt kurulu güce sahip HES
inşaatının türbin binasının önüne kadar yürüdü. HES protestocuları bina önüne geldiğinde bir kişinin eline aldığı taşı "En hırslınız hanginiz" diye sorup bir protestocuya vermesi ve ellerindeki taşları göstereceği noktaya atmalarını istemesi dikkat çekti. Protestocular daha sonra yerden aldıkları taşları HES inşaatına fırlattı.


Senoz Derelerini Koruma Platformu Dönem Sözcüsü Suna Akyıldız Balcı, bir basın açıklaması yaptı. Balcı açıklamasında, HES projelerinden en büyük tahribatı Senoz Vadisi'nde yaşayanların gördüğünü belirterek şöyle konuştu: "Burada yaşanan doğa tahribatıyla birlikte usulsüzlüğü ve kanunsuzluğu yargı organlarına bildirdik. Nitekim yargı organları vadide hazırlanan ve altında Türkiye'nin en seçkin beş profesörünün imzası bulunan bilimsel raporları göz önünde bulundurarak köylüye hak verdi ve şirketlerin
faaliyetleri durduruldu. Peki sonra ne oldu. Bir hukuk devletinde yaşadığımıza göre şirketlerin vadiyi terk etmesi beklenirdi. Ettiler mi peki?, Hayır etmediler. Aleni bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüler." Bu defa şirketlerin bu kanunsuz davranışlarına göz yuman kamu görevlileri hakkında derhal suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Balcı, "Kuşkusuz kendileri bunun hesabını yasalar önünde vereceklerdir" ifadelerini kullandı.
Protestoculardan 75 yaşındaki Hilmiye Akçal ise eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın yakın akrabası ve komşusu olduğunu belirterek, "Artık gelip gitmiyor. Kendisini gördüğümüz yok" dedi.


Öte yandan Senoz Derelerini Koruma Platformu'nun, Rize İdare Mahkemesi'nin 24 Mart 2009 gün ve 2007/400E sayılı kararı ile köylerindeki HES inşaatıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiş olmasına rağmen firmanın çalışmalarını sürdürmesine göz yumulduğu gerekçesiyle Rize Valiliği ve Çayeli Kaymakamlığı hakkında dava açtığı öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 18:01:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şükrü BAŞ IP: 78.186.10.xxx Tarih : 19.08.2009 11:35:11

30 kadar cahil, kandılılan köylü.  Bu durumda kandıranların da galiba kışkırtma avansı biraz düşük olacak galiba.