30
Nisan
2024
Salı
RİZE

HES'de bilirkişi incelemesi

ÜRETİM AŞAMASINDAKİ HES'DE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ

Rize'nin Kalkandere ilçesi Soğuksu köyünde inşa edilen Cevizlik-1 ve 2 Regülatör ve Hidroelektrik Santralleri'nin yargı konusu olan Şaft sahası ile ilgili verilecek bilirkişi raporuna göre, üretim aşamasına gelen projenin hiç faaliyete geçememesi gündeme geldi.

Rize'nin İkizdere ilçesinde yaptırılan enerji üretim aşamasına gelen Cevizlik 1 ve 2 Regülatörü ve Hidroelektrik Santralleri, Kalkandere ilçesi sınırları içerisinde bulunan Soğuksu köyünde Türkiye Elektrik Anonim Şirketi (TEAŞ) tarafından kurulan Şaft sahasında (enerji toplama ve nakil) devam eden yargı sürecinden dolayı faaliyete geçemedi. Şaft sahasının Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) Raporu'nda ön görülen yerde yapılmaması ve dere yatağının değiştirilmesine karşı çıkan köy sakinleri, 200 imza

ile yürütmenin durdurulması için 30 Temmuz 2009 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi tarafından 10 Şubat 2010 tarihinde konuyla ilgili 'Tedbiren Yürütmeyi Durdurma' kararı verildi. Rize İdare Mahkemesi tarafından yetkilendirilen bilirkişi heyeti, bugün Soğuksu köyüne giderek jandarma korumasında Şaft sahasında inceleme yaptı.

Hakim Dinçer Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şinasi Yıldırımlı, Mühendislik Fakültesi'nden Doç.Dr. Mustafa Türer ve Mühendislik Fakültesi'nden Doç.Dr. Latif Şahin'den oluşan bilirkişi heyetinin vereceği rapora göre yürütmenin iptal edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Yürütmenin iptali söz konusu olursa İkizdere Vadisi üzerinde yapımı devam eden 21 HES Projesi içerisinde 95 MW gücü ile en büyüğü olma özelliği taşıyan proje, enerji üretim aşamasına gelmesine

rağmen faaliyete geçemeyecek.

Köy İhtiyar Heyeti'nden Ahmet Aycıbıl, Şubat ayında Rize İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen firmanın burada çalışmalarına devam ettiğini belirterek "Şikayette bulunmamıza rağmen kimse gelip denetim yapmadı. Dere yataklarını değiştirdiler. Tedbir almadılar. Bu şaft sahasının önceden ön görülen yerine taşınmasını istiyoruz. Bu şekilde evlerimiz tehlike altında" dedi.

ÜRETİM AŞAMASINDAKİ HES'DE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 15:13:05
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 18:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?