4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Holstein inekler Rize'ye alışamadı

Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, hayvancılığın geliştirilmesi projeleri kapsamında Rize'de 113 aileye dağıtılan Holstein cinsi ineklerin yöreye uyum sağlayamadığını ve 20 adet kaldığını söyledi.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında 2005 yılında iki yıl geri ödemesiz olarak Rize'de 113 aileye dağıtılan Holstein cinsi ineklerin çoğu yörenin iklim ve coğrafi şartlarına ayak uyduramadığı için öldü. 113 inekten geriye 20 tane kaldı. Geniş ve düz ayak yapısı ile engebesiz arazilerde verim alınan ineklerden çoğu Rize'nin engebeli yapısında yürüme zorluğu sebebiyle geçirdikleri kazalar sonucu, bir bölümü de iklimsel şartlardan dolayı hastalanarak öldü.


İki yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli 3 bin 500 YTL karşılığında üreticilere verilen ineklerin ölmesi, kalan ineklerin de verimsiz olmaları sebebiyle 53 çiftçi taksitleri ödeyemedikleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından icraya verildi.


Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Holstein cinsi ineklerin bölgenin iklimi ve coğrafi koşullarına ayak uyduramadıklarını söyledi. Karadeniz yöresine en uygun hayvan cinsinin Jersey ırkı olduğunu belirten Çekiç, şöyle konuştu: "Holstein cinsi inekler günde ortalama 50 kilogram civarında ot yer. Bolca su içerler. Ayak yapıları itibariyle düz alanlarda yaşayabilirler. Günde ortalama 80 kilo civarında süt verirler. Sütleri bol olsa da Jersey cinsi ineklerin sütü kadar kaliteli değildir."


Rize'ye gönderilen bu ineklerin coğrafi ve iklim şartlarına ayak uyduramadıkları için hastalık ve kazalar sonucu öldüğünü anlatan Çekiç, sözlerine şöyle devam etti: "Hayvan yetiştiricileri bu ineklerin ihtiyaç duyduğu miktarda ot temin edemediği için inekler süt üretiminde de verimsiz oldu. Bu nedenle bazı yetiştiriciler inekleri kesip kavurma yaptı. Bölgemiz için en verimli olan cins Jersey ırkıdır. Jersey inekler bölgemizin nem, iklim ve coğrafi şartlarına rahatlıkla ayak uydurabilmektedir. Günde
ortalama 20 kilo süt verseler de bu süt Holstein cinsi ineklerden elde edilen süte göre çok daha kalitelidir."

İha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 18:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa AYRAMO IP: 88.247.251.xxx Tarih : 25.11.2008 16:15:26

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TUŞUŞU VE HOLŞTAYN İNEK Dağlar KIZI HEYDİNİN KEÇİSİ Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Tarım İl Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgi vererek, toplumsal fayda amaçlı yapılan çalışmalar sonucu Rize'de, 700 çifçiye kivi, 250 çiftçiye kokulu üzüm yetiştiriciliği imkânı sağlandığını söyledi. Çiftçilere bodur ve yarı bodur elma, çilek, Trabzon hurması yetiştiriciliği için de uygulanabilir projeler hazırlandığını belirtti. Ayrıca yıl içerisinde çiftçilere 120 adet saanen keçisi, 200 holstein süt sığırı ve 2 bin karayaka koyunu temin edilerek yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve maddi desteğin verildiğini ifade eden Çekiç, Yapılan arıcılık projeleriyle 50 aileye 20'şer kovan arı dağıtımı yapıldığını açıkladı. Rize'de tarım ile ilgili fırsatları çiftçinin değerlendirmesi gerektiğine vurgu yapan Çekiç, Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımları Fonu (Bu Fon yüzde 50 ve yüzde 75 hibe desteklidir), Tarımsal içerikli Avrupa Birliği proje destekleri, Tarımsal içerikli Dünya Bankası proje destekleri olduğunu kaydetti. Rize'deki çiftçilerin özellikle dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinde de söz sahibi olabileceğini ifade eden Çekiç, "İklim özellikleri açısından Rize ve çevresinin dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği açısından oldukça verimli oluduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda fidan alımında faizsiz kredi veren Tarım İl Müdürlüğü'nün, basınçsız sulama sistemleri hususunda da hibe desteğinde bulunduklarını kaydetti. Tarım İl Müdürü Adem Çekiç sözlerine şöyle devam etti; "Çiftçimiz her konuda bizlere danışabilir, hem yapılacak üretim faliyetleri hususunda hem de bu faliyetlerin finansal destekleri hususunda dönem dönem fırsatlar oluşuyor, her konuda çiftçimize destek olmaya hazırız." dedi. Zaman Kayıt Tarihi: 12 Kasım 2008