30
Nisan
2024
Salı
RİZE

İkizdereli muhtarlardan SİT tepkisi

İKİZDERELİ MUHTARLAR SİT TALEBİNE KARŞI ÇIKTI

Rize’nin İkizdere ilçesinde görev yapan muhtarlar, bölgede yapılan Hidroelektrik Santralleri’nin engellenmesi için İkizdere Vadisi’nin SİT kapsamına alınmak istenmesine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İkizdere Muhtarlar Derneği Başkanı Emrullah Ekşi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Rize Valiliği’ne yazdıkları mektupla İkizdere Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmek istenmesine karşı çıktıklarını söyledi. Ekşi, “Bölge SİT alanı ilan edilirse, kendi ev ve arazilerimizde en ufak bir değişiklik yapamayız, yeni bina yapamayız ve hasar gören binalarımızı onaramayız” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yol ve su ihtiyacımızı gidermek için çalışma yapamayız. HES’ler engellenecek diye bölgenin SİT alanı ilan edilmesi köylerimizde hayatımızı sürdürmemizi engellemek demektir. Bizler ilçemizden köylerimizden çıkartılmak isteniyoruz. Biz ilçemizi terk etmek değil ilçemizde, köylerimizde yaşamak istiyoruz. Biz SİT alanı olmak istemiyoruz. SİT’ in ne olduğunu biliyoruz. İlçede bir süredir belirli yerlerde HES yapımı için sondajlar tamamlanmış ve bazılarının yapımına başlanmıştır. Biz İkizdere halkı olarak bu santrallerin yapımından yanayız. İlçede kurulan derneğin kuruluş amacı ilçe halkının kalkınması ve benzeri amaçlarla kurulmuş iken sonradan amacı tamamen değişmiş ve İkizdere HES’lere karşı bir tutum sergilemişlerdir.Programlara göre HES yapılacak olan bütün köylerin SİT kapsamına alınması isteniyor. Biz SİT alanına karşıyız. Halkımızın daha fazla sıkıntı ve derde sokulmasını istemiyor ve ilçe hakkında düşünülen SİT kararının Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu olarak iptalini talep ediyoruz.”

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde 1998 yılında yapımına başlanılan Dilek Güroluk Hidroelektrik Santrali Çamlıhemşin Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmesi ile yargı kararı ile durdurulmuştu. SİT kararından sonra, bölgede yeni bina yapmaya kalkan, ev ve bahçelerine yok alan, ev ve bahçelerinde onarım yapmaya kalkan yüzlerce kişi hakkında SİT kanununa muhalefetten işlem yapılarak cezaya çarptırılmışlardı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 17:26:00
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 17:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?