5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

İmdatlarına yasa yetişti

KÖYLERİNİ SATILIĞA ÇIKARTAN ARMUTLU KÖYLÜLERİNİN İMDADINA YASA YETİŞTİ

Rize’nin Ardeşen İlçesi Eski Armutlu Köyü’nde orman arazilerini işgal ettikleri gerekçesiyle haklarında açılan davaların masraflarını ve verilen cezaları ödemekte güçlük çektikleri için köylerini satışa çıkartan köy sakinlerinin imdadına 6099 sayılı yasa yetişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önünde onayı bekleyen 6099 sayılı yasa ile Eski Armutlu Köyü sakinleri gibi orman arazilerini işgal ettikleri gerekçesiyle borçlandırılan on binlerce köylü kesilen cezaları ve mahkeme masraflarını ödemekten kurtulacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Barosu Eski Başkanı Avukat Harun Mertoğlu, “İlimizde uzun zamandan beri kadastrol çalışmalar yapılmaktadır. Kadastro tespitleri de genelde mevcut kullanım gözetilerek vatandaşın adına yapılmaktadır. Ancak Orman Genel Müdürlüğü taşınmazların orman vasfı taşıdığı gerekçesi ile yapılan tespitlere itiraz etmekte, vatandaşın adına olan taşınmazların Mahkemede; Orman adına tespit ve tescilini sağlamaktadır. Bu manada birçok vatandaşımızın yüzyıllardan beri kullandığı, baba ocağı toprakları orman olarak kayıtlara geçmektedir. Yapılan yargılamanın doğal sonucu olarak mahkeme masrafları ve vekalet ücreti de vatandaşın aleyhine hükmedilmektedir. 6099 sayılı yasa ile Köyün satılmasına artık gerek kalmadı. Yasanın 16.maddesi ile Kadastro Kanununun 36. maddesine eklenen 36/A fıkrasına göre ‘Kadastro işlemi ile oluşan tespit ve kayıtların iptali için Devlet veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından kayıt lehtarına karşı kadastro mahkemeleri ile genel mahkemelerde açılan davalarda davalı aleyhine vekalet ücreti dahil, yargılama giderine hükmolunmaz.’ hükmü getirilmiştir. Buna göre vatandaş artık avukatlık ücreti ve mahkeme masrafı ödemeyecektir. Yasa Cumhurbaşkanının onayını beklemektedir. İş bu yasa henüz infaz edilmemiş yargı kararlarını da kapsayacaktır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2011 Salı 13:14:01
Güncelleme :20 Ocak 2011 Perşembe 18:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?