3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

İpsiz Recep yok satıyor

Araştırmacı-Yazar Mehmet Polatoğlu'nun yazdığı ve Rizeli Kuvayı Milliye kahramanı Milis Yüzbaşı İpsiz Recep'in hayatını konu alan Emice isimli romanın 5 bin adetlik ilk baskısı kısa sürede tükenirken, kitabın ikinci baskısı yapılıyor.

Araştırmacı-Yazar Mehmet Polatoğlu tarafından yazılan ve Kuvayı Milliye kahramanı İpsiz Recep'in hayatını konu alan 'Emice' romanın 5 binlik ilk baskısı piyasaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra tükendi. Yolculuk Yayınları tarafından 180 sayfa ve 5 bin adet basılan romanın tamamı kısa sürede tükenirken, yayınevinin siparişleri karşılamak üzere ikinci baskıya geçtiği bildirildi. TRT'de yayınlanan ve İpsiz Recep'in hayatını anlatan dizi filmin satışlar üzerinde etkili olduğu belirtilirken, Emice isimli roman son günlerde piyasaya çıkan ve en kısa sürede en çok satan tarihi roman oldu.

İPSİZ RECEP KİMDİR?

İpsiz Recep, Mondros Mütarekesi ile dağıtılan Osmanlı ordusunun yerine yurt savunmasını yapan ve Kuvayı Milliye adı verilen silahlı direniş gruplarına balıkçı tekneleriyle silah taşımış bir halk kahramanıdır. Kendi oluşturduğu grup ile düşmana karşı savaşmış ve birçok başarı elde etmiştir. Vatana yaptığı bu hizmetlerinin karşılığı olarak Atatürk tarafından parayla ödüllendirilmek istense de bu parayı kabul etmemiştir.

Sakarya'da bir anıtı bulunan Recep Reis ve silah arkadaşları, doğum yeri Rize'de de halk tarafından unutulmamış, ismi ve anıları ölümünden sonra da yaşatılmıştır. İpsiz Recep, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra görevini yapmış bir kahraman olarak silahını duvara asmış ve yaptıklarından söz etmeyerek köşesine çekilmiştir. Geçmişi hatırlatanlara ise "Biz işimizi tamamladık efendiler. Savaşta dik duran başımızı siyasette eğmeyiz. Tilkinin bu pazarda işi yoktur" diye cevap vermiştir.
İpsiz Recep, yakalandığı tifo hastalığından hayatını kaybetmiştir.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 12:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?