5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Kamu-Sen, Çaykur'la birlikte kurdele kesti

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hiçbir siyasi partinin yanında olmadıklarını, ama hükümetin verdiği sözleri tutmaması halinde karşısında olacaklarını söyledi.

Kamu-Sen Rize Şubesi bugün Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Aksu Han’ın 4. katında törenle açıldı. Törene başta Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız olmak üzere, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri ve üyeler katıldı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Akyıldız, hükümete yüklendi. Hükümetin 2003 yılında kendileriyle 50 maddelik bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Akyıldız, aradan yıl geçmesine rağmen verilen sözlerden sadece birinin yerine getirildiğini söyledi.

Hiçbir siyasi partinin yanında bulunmadıklarını da açıklayan Akyıldız, "Hükümetle 2003 yılında masaya oturarak kamu çalışanlarının haklarının düzenlenmesi için 50 maddeden oluşan bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşmadan sonra hükümet bize, IMF ile imzalanan anlaşma gereği maaşlarda bir süre düzenleme yapılamayacağını söyledi.

Aradan 2 yıl geçmesine rağmen verilen sözlerden sadece bir tanesi tutuldu. Biz bugüne kadar hiç bir siyasi partinin arkasında, yanında, bahçesinde, balkonunda olmadık. Ama hükümeti uyarıyoruz. Eğer verdiği sözleri yerine getirmezlerse karşılarında yer alacağız. Kamu çalışanlarının durumlarının iyileştirilmesi konusunda hükümet bizimle istişarede bulunmuyor. Bizim fikirlerime başvurmuyor. Ama Bir Başbakanlık Müsteşarı boğaz içindeki bir yalıda yabancı diplomatlarla bu konuda görüşebiliyor. Biz kamu çalışanlarına Gayri Safi Milli Hasıla’dan (GSMH) düşmesi gereken pay yüzde 17’dir. Bugün aldığımız pay ise yüzde 5’dir. Bizim istediğimiz at ile deve değildir. Amerika’nın yeniden keşfi değildir. Hakkımız olan yüzde 12’lik paydır. Biz hükümetin doğrularının yanında yer alırız" dedi.

Ülkenin geleceğini endişeye düşürecek konularda hükümetin yanında değil karşısında olacaklarını kaydeden Akyıldız, "Avrupa Birliği’nin ülke geleceğini endişeye düşürücü dayatmaları bitmek bilmiyor. Bugün Kıbrıs Cumhurbaşkanı, 40 yıllık bir mücadeleyi hiçe sayarak, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ortadan kalkacağını bile bile Annan Planı’nda ısrar etmektedir. Buna anlam veremiyoruz. Hükümet Ermeni konusunda net bir tavır ortaya koyamamıştır. Bu hükümetin zafiyet içerisinde olduğunu gösteriyor. Yunanistan 19 Mayıs tarihine Pontus Soykırım günü ilan etti. Bunun ardı gelecektir. Ülkemiz sınırları içerisindeki kültürel bölgeler kontrol altına alınmak isteniyor. Fırat ve Dicle nehirleri yabancı konsorsiyumların kontrolüne verilmek isteniyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bölücü başı Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasını istedi. Siyasi irade bu konunun siyasilerin değil hukukçuların işi olduğunu söyleyerek işin içinden çıkmaya çalıştı. Onların siyasi baktığı olayı bizim hukuk olarak bakmamız Zana’ların serbest kalmasına neden olmadı mı? 30 bin insanının katilinin yeniden yargılanması konusunu tartışmaya açmak siyasi intihar olur. Ülkemiz böyle siyaset mezarlıkları ile doludur" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından sendika binasının kurdelesi Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Çay-Kur Genel Müdürü Ekrem Yüce tarafından kesildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 23:05:43
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 15:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?