5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Kardeş dereler buluşuyor

KARDEŞ DERELER ANKARA’DA BULUŞUYOR

Türkiye genelindeki HES projelerine karşı çıkan çevreci gruplar 9 Nisan tarihinde Ankara’da bir araya gelerek büyük bir miting düzenlemeyi planlıyor.

Konuyla ilgili olarak Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, bugün Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde bir basın açıklaması düzenledi. Şan açıklamasında ülke kaynaklarının bir bir elden çıktığını belirterek “Yerli ve uluslararası şirketler, ülkemizin dört bir yanında büyük bir yağma hareketi yürütüyorlar. Paranın gücüne iman edenler, doğamıza ve yaşam alanlarımıza el koymak istiyor. Suyumuz, madenlerimiz, ormanlarımız, tarım alanlarımız, yasa ve yönetmeliklerle sermaye sahiplerine devrediliyor. Hidroelektrik Santral (HES) projeleriyle, termik santrallerle, güvenlik amaçlı sınır barajlarıyla, nükleer santrallerle, maden aramalarıyla mera, kıyı ve orman kanunlarıyla insanca yaşam hakkımız elimizden alınıyor. Hayatlarımız sermaye sahiplerinin insafına teslim ediliyor. Atalarımızın, dedelerimizin yüzyıllardır koruyup kolladığı, bizlere emanet ettiği yaşam alanlarımızdan göçe zorlanarak yurtsuzlaştırılıyoruz. Bütün bu saldırılar, bulunduğu her yerde yerel halkın direnişiyle karşılaşıyor. Mücadelenin gücü bütünleşerek çoğalıyor” dedi.

DERELER ANKARA’YA AKACAK

Şan, 9 Nisan tarihinde tüm derelerin Ankara’ya akacağını ifade ederek “Anadolu’nun her su gözesi satışa çıkarıldı. Sularımız binlerce yıldır hayat verdiği coğrafyada artık satılık bir mal gibi görülüyor. Yaşamın temeli olan su, siyasi iktidar ve sermaye gurupları için kar ve rant aracı olarak görülebilir. Ama bizim için yaşamın ta kendisidir. Sularımıza, derelerimize, vadilerimize, ovalarımıza, doğal yaşam alanlarımıza yapılan bu vahşi saldırıları durdurmak için Ankara'ya geliyoruz. Egemenlerin doğamıza karşı yönelttiği hegemonya’ya karşı, doğa haklarını anayasal güvenceye kavuşturmak için Ankara'ya geliyoruz. Bu çağrı, paranın saltanatına karşı, Derelerin Kardeşliğine inananların çağrısıdır. Bu çağrı, derelerimize el koymak isteyenlere karşı, su ve yaşam hakkı mücadelesi verenlerin çağrısıdır. Bu çağrı, Anadolu’dan, Mezopotamya, Trakya’ya kadar, yaşama can veren bütün akarsulardan, vadilerden, derelerden Ankara’ya akma çağrısıdır. Bu çağrı, tohumlarımızı çalan, gıdalarımızı enerji olarak yakanlara karşı Gıda Egemenliği çağrısıdır. 9 Nisan’da Ankara’da buluşalım. Şimdi, mücadele ederek, doğayı ve yaşamı savunanların gücünü, kararlılığını gösterme zamanıdır. Şimdi, yüzyıllardır doğal yaşam alanlarımıza, yaşadığımız coğrafyaya, bizlere ve doğaya can veren derelerimiz, ırmaklarımız ve nehirlerimiz gibi çağlayarak akma zamanıdır. 9 Nisan günü, paranın iktidarı karşısında kardeşliğinin gücünü haykırma zamanıdır. Sularımız, satılmasına, tarihimizin ve kültürümüzün yağmalanmasına, bugünümüz ve yarınımızın çalınmasına karşı 9 Nisan 2011 Cumartesi günü Ankara’da buluşalım” diye konuştu.

Şan, konuşmasında HES’lerin yanında çevresel tehdit olarak nitelendirdiği Nükleer Santraller konusunda da duyarlı olduklarını ifade ederek ''HES projeleri ve Nükleer santral tehlikelerinin boyutları aynı büyüklüktedir. Japonya'da yaşanan depremin ardından beraberinde getirdiği nükleer tehlike bunun en belirgin örneği olmuştur. İnsanlar artık nükleer felaketin getirdiği ölümle yüz yüzedir. Bu nedenle Sinop ve Mersin'deki nükleer karşıtı platform üyesi arkadaşlarda bizimle birlikte olacaktır. Bütün dünya ve hükümetler nükleer karşıtı çalışmalar yaparken, ülkemizde maalesef nükleer santral yapımı için çalışma yürütülmektedir. Bu tehlikenin karşısında bizde bu karşıtlığın bir parçası olarak mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

KARDEŞ DERELER ANKARA’DA BULUŞUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2011 Cuma 13:39:03
Güncelleme :22 Mart 2011 Salı 13:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?