30
Nisan
2024
Salı
RİZE

Kirli su uyarısı!

Rize’de son günlerde artan ishal vakalarını içme sularındaki kirliliğe bağlayan Rize Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe, köy ve mahalle su depolarının büyük kısmının kirli olduğunu söyledi

Rize Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe yaptığı açıklamada, köy ve bazı mahallelerde bulunan su depolarının büyük kısmının kirliği olduğunu belirterek depolarda acilen önlem alınması gerektiğini belirtti. Tepe yaptığı açıklamada, “Son günlerde ilimiz genelinde ishal vakalarında büyük boyutlarda olmasa da belirgin bir artış yaşanıyor. Hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi de bu artışı hızlandırdığı için özellikle temiz su kullanımı, sebze-meyvelerin iyice yıkanarak yenmesi, tüm gıdaların sağlıklı tüketilmesi hastalıklardan korunmada çok büyük önem taşıyor. Su ihtiyaç ve tüketiminin de arttığı bu günlerde mutlak surette tüm su depolarının yeniden temizlik ve bakımlarının yapılması, klorsuz suların uygun şekilde klorlanması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda Sağlık Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından muhtarlarımıza eğitimler verilmiştir. Buna rağmen sorun yaşayan muhtarlarımız olur ise kendilerine yardımcı olunacaktır. İhtiyaç duyulan klor tabletleri ise köyler için il ve ilçe Özel İdareleri, mahalleler için ise Belediyeler tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Sağlık Müdürlüğünce tüm köy ve mahalle sularının durumu hakkında tahlil sonuçları ile birlikte muhtarlara bilgi verilmektedir. Bu sebeple kirli olduğu tespit edilen suların kullanılmaması, normal olduğu tespit edilen suların ise eğer klorlanmıyorsa özellikle yağmurlu zamanlarda kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılması önemlidir. Yine özellikle bebeklere musluk suyu verilecekse her ihtimale karşı kaynatılıp soğutulmuş su verilmesi çok yerinde bir davranış olacaktır. Toplum sağlığı açısından temiz su kullanmak son derece önemli olup bu da ancak Belediyeler, Özel İdareler, Mahalle Muhtarları, Sağlık Müdürlüğü ve vatandaşların duyarlı ve tam bir işbirliği ile hareket etmesi ile mümkün olur” dedi.

Tepe, yaptığı açıklamada, Rize Şehir merkezi başta olmak üzere bir çok ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacını karşıladığı Andon İçme Suyu Tesisi’nden sağlanan suyun temiz olduğunu ifade ederek “Yaptığımız ölçümlere göre şehir şebekesindeki su şimdilik en temiz su kaynağı. Ancak köylerde tüketilen kaynak sularında ciddi tehlike söz konusu” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2010 Salı 16:57:05
Güncelleme :3 Ağustos 2010 Salı 17:04:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
firari IP: 78.169.240.xxx Tarih : 7.08.2010 00:00:11

 sağlık müdürlüğü ve belediye ikiside birbirini aratmaz bence yalan ikiside