3
Mayıs
2024
Cuma
RİZE

Kivide rekor beklentisi

KİVİ HASATINDA REKOR BEKLENTİ

Rize Ziraat Odası Başkanı ve Rize Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, üreticilerden kivi hasadına 20 Kasım tarihinde başlamalarını istedi.

Rize Kivi Birliği Genel Toplantısı Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Giresun, Artvin, Rize ve Trabzon illerinden kivi üreticileri katıldı. İllerden ve çeşitli bahçelerden gelen kivilerde şeker ölçümü yapılan toplantıda, 2009 yılı kivi hasat tarihi 20 Kasım olarak belirlendi. Burada bir konuşma yapan Rize Ziraat Odası Başkanı ve Rize Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, “Amacımız tüketiciye kaliteli ürün yedirmektir. Çay da olduğu gibi kivi’de de Rize’nin ismini ön saflarda tutmak istiyoruz. Erken hasat yapılmasını istemiyoruz. Kivi de şeker değerleri en az 6,5 ile 7,5 arasında olmalıdır. Geçtiğimiz yıl 3 bin ton civarında kivi üretimimiz olmuştu. Bu yıl Rize’de 5 bin ton civarında kivi rekoltesi bekliyoruz. Kivi hasat edildikten sonra en geç 48 saat içerisinde bir soğuk hava deposunda muhafaza altına alınarak bekletilmelidir” dedi.

Toplantıda konuşan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, kivide organik üretime geçilmesi gerektiğini belirterek “2004 yılında yaşanan don olayından sonra kivi üreticisi tereddüt içinde kalmıştır. Bu tarihe kadar üreticimize kivi fidanı ve kivi direkleri veriyorduk. Talep olmaması üzerine kivi fidanı ve kivi direği imalatını durdurduk. 2010 yılında artık çay da olduğu gibi organik kivi üretimine de geçmeliyiz. Bölgemizin en büyük şansı, dünyanın birçok bölgesinde kullanılan sulama ve tarım ilacı kullanımına ilimizde ihtiyaç duyulmamasıdır” diye konuştu.

KİVİ HASATINDA REKOR BEKLENTİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 16:16:00
Güncelleme :2 Kasım 2009 Pazartesi 17:41:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?