5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Köylerden çöp toplanacak

RİZE’DE KÖYLERDEN ÇÖP TOPLANACAK

Rize İl Özel İdaresi merkez ilçeye bağlı 62 köydeki evsel atımların 12 ay süre ile toplanması için çalışma başlattı.

Proje ile ilgili olarak bugün İl Özel İdaresi Hizmet Binası önünde tören düzenlendi. Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize İl Genel Meclisi Başkanı Rahmi Metin, Rize İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Güney ve projeden yararlanacak olan 62 köy muhtarı katıldı.

Burada bir konuşma yapan Güney, “Geçmişte katı atıkların toplanması önemsenmiyordu. Ama bugün son derece önemli hizmet olduğunu ve vatandaşlarımızın da bu yönde yoğun talebinin olduğunu görüyoruz. Sayın valimiz başkanlığında il genel meclisinin aldığı karar doğrultusunda pilot bir uygulama olarak merkeze bağlı 62 köyümüzde böyle bir çalışmanın başlatılması oldukça önemlidir. Bu projeden alınacak olumlu neticeler çerçevesinde ilçelerimize de bu hizmeti yaygınlaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Rahmi Metin ise yaptığı konuşmada, 2011 yılı KÖYDES çalışmaları kapsamında ödeneğin 20 gün önce geldiğini, İl Özel İdaresi bütçesi ve İller Bankası’ndan gelen ödeneklerle oluşturulan havuzdan toplam 4,2 Milyon TL'lik bir payın ayrıldığını belirtti. Metin, "İl Özel İdaresi olarak ilk kez bu şekilde bir ihaleye çıkılarak ve çöp konteynırlarını bizim dağıtmamız yoluyla bu hizmet başlatıldı. Bu proje sadece katı atık toplamayla kalmayacak. Bizim gönlümüzde bu çalışmanın hemen akabinde derelerimizi temiz tutuyoruz gibi bir kampanyayla belki bizlerde başta olmak üzere başka kurumları da araya sokarak derelerimizi temizleme çalışması başlatılacak. Bunun yanında bazı katı atıkların, kimyasal veya cam ürünlerin tekrar tabiata kazandırılması adına Çevre mühendislerimizle beraber köy köy gezerek araştırma ve bilgilendirme yapılabilecek. Dolayısıyla bu proje sadece katı atık toplamayla kalmayıp iki, üç aşamalı olarak devam edecek bir projedir" şeklinde konuştu.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ise Köylerdeki Katı Atıkları Toplama Projesi’nin İl Genel Meclisi’nin teklifi üzerine hayata geçirdiklerini belirterek "Projenin başlaması, konteynırların daha kaliteli olması için araştırmaların zaman alması nedeniyle uzadı ama projenin de gelişmesini sağladı. Köylerimize gönderdiğimiz mevcut 400 konteynırların yanına, birine çöp diğerine geri dönüşümü olan maddelerin atılması için ikinci bir konteynır koymamız gerekiyor. Dolayısıyla atıklarımızın tamamını bir yere yığıp tekrardan ayıklama işlemi yapılması yerine bu şekilde bir çalışmayla hem işimizi kolaylaştırırız hem de naylon, pil, cam, gazete kağıdı gibi atıkları yeniden tabiata kazandırarak büyük bir israfın önüne de geçmiş oluruz" diye konuştu.

İlk olarak 62 köyde uygulanacak olan proje ile çöplerin köylerden dereler aracılığı ile denize ulaşarak çevresel kirlenmenin önlenmesi amaçlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2011 Çarşamba 16:38:03
Güncelleme :23 Mart 2011 Çarşamba 16:43:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?