5
Mayıs
2024
Pazar
RİZE

Kurban pazarı tartışması

Rize'de 4 yıldır merkeze bağlı Gündoğdu Beldesi sınırları içerisinde kurulan kurban pazarı bu yıl Rize Belediyesi sınırları içerisine alınması Gündoğdu Belediyesi ile Rize Valiliği'nin arasını açtı.

Rize Belediyesi tarafından Dörtyol mevkiinde kurban pazarı kurulurken, Gündoğdu Belde Belediyesi'de daha önce imzalanan bir protokol ile devraldığı arazi üzerinde başka bir kurban pazarı kuruyor.

Konuyla ilgili Rize Valiliği'nden yapılan açıklamada, Gündoğdu Belediyesi'nin Milli Emlak'a ait arazide işgalci konumunda olduğu belirtilerek, "İlimiz Gündoğdu Belediyesi idari sınırları içerisindeki Hazine taşınmazları üzerinde daha önceki yıllarda kurulan kurban pazarının bu yıl başka bir bölgede kurulacağı için belediye sınırları içerisindeki Hazine taşınmazları üzerinde valiliğimiz bilgisi dışında kurban pazarı kurulmaması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istenmiştir. Gündoğdu Belediyesi bize verdiği cevapta Belediyeleri ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği 24 dönümlük dolgu alanının Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü'nce doldurularak Belediyelerine teslim edildiği ve dolgu alanına ait dolgu imar planının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca 3 Nisan 2007 tarihinde onaylandığı bildirilmiştir. Ancak bu alan, sadece park, çocuk bahçesi, rekreaktif alan, fuar, çay bahçesi, eğlence alanı, balıkçı barınağı, çekek yeri, otopark, yol, yaya yolu ve açık spor alanı amaçlarında kullanılabilir. Kurban pazarı gibi ticari amaçlı kullanımı söz konusu edilemez. Milli Emlak'tan izin alınmadan kamu arazilerinin işgal edilmesi halinde işgal edenlerden Maliye işgal harcı almakla, Çevre İl Müdürlüğü de çevreyi kirletmeleri halinde gerekli müeyyideleri uygulamakla yükümlüdür" denildi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Gündoğdu Belediye Başkanı Kerim Kasap, araziyi istedikleri gibi kullanacaklarını ifade ederek "Bu arazi karşılığında 4 Milyon YTL ödedik. Elimizde Karayolları ile imzalanmış protokol var. Maliye Bakanlığı'nın onayına müteakip 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 79. maddesinde belirtilen kullanım koşullarıyla ilgili reaktif alan olarak kullanılabilir hükmü, bu araziyi 'kurban pazarı' olarak kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Ben kurban pazarını kuracağım. Buna kimse engel olamaz. İsteyen gelip kaldırsın" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 18:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?